21 iunie 2022, 14:45 Realitatea moldovenească views 1108
Gavrilița explică de ce inflația a „explodat”
21 iunie 2022, 14:45 Realitatea moldovenească views 1108

Gavrilița explică de ce inflația a „explodat”

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că prețurile în Republica Moldova cresc din motiv că „avem un anumit tip de consum și avem resurse limitate. Consumăm produse la care au crescut preturile”. Este vorba de produsele alimentare și produsele energetice.

„Daca e să luăm consumul unei familii medii, 45% din venituri sînt direcționate pentru produsele alimentare. Or, atunci cînd am vorbit de exemplu cu delegația unor reprezentanți ai Congresului SUA, ei au spus că în SUA nu includ produsele alimentare în indicele inflației, pentru că preturile sînt prea volatile și oricum SUA are peste 8% inflație. Ceea ce nu s-a mai văzut de 50 de ani”, a declarat Gavrilița în cadrul emisiunii „În Profunzime”.

Prim-ministra a anunțat că la moment autoritățile lucrează la diverse strategii care vor ajuta la introducerea unor reforme pe termen scurt în beneficiul cetățenilor pentru a depăși greutățile.

Datele pentru luna mai arată că inflația în luna mai a ajuns la 29,05%.

BNM urmărește să aducă inflația la plus, minus 1,5% de la ținta inflației de 5% pe termen mediu.

Inflația este galopantă pe plan mondial. Se datorează creșterii prețurilor materiei prime, produselor alimentare și resurselor energetice alături de perturbarea lanțurilor de aprovizionare. În acest sens băncile centrale și a-u revizuit ascendent anticipările inflaționiste pentru trimestrele viitoare și ca răspuns au menținut o politică monetară anti inflaționistă.

Contextul regional și cel internațional dezechilibrează conjunctura economică autohtonă și pune presiuni pe inflație pe canalul de import. Moldova are o dependență sporită de piețele internaționale ceea ace face să fie mai vulnerabilă.

Guvernatorul, Octavian Armașu a declarat că cel mai înalt nivel al inflației urmează să fie atins în septembrie sau octombrie și ar putea depăși nivelul de 35%.

 

 

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
1501 locuitori

Mărineşti este un sat din cadrul comunei Sîngereii Noi, raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.57 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.11 km. Mărinești este situat la distanța de 19 km de orașul Sîngerei și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1501 oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.