29 aprilie 2013, 12:39 Realitatea moldovenească views 7050
29 aprilie 2013, 12:39 Realitatea moldovenească views 7050

Biroul pentru reintegrare îngrijorat de situatia in Zona de securitate


Foto: tv7.md

În noaptea spre sîmbata, 27 aprilie, structurile paramilitare transnistrene au iniţiat instalarea adiţională în cartierul de Nord al or. Bender a unor noi posturi de control. Astfel, în seara zilei de 26 aprilie curent, fără consultări prealabile şi cu încălcarea normelor şi procedurilor existente în Zona de Securitate, spre localitatea Varniţa au fost transportate patru vagoane speciale de control, anunță tv7.md.

Urmare acestui incident, autorităţile competente de la Chişinău au pus în aplicare mecanismele existente pentru monitorizarea situaţiei şi menţinerea ordini în Zona de Securitate. Astfel, despre incidentul produs au fost înştiinţaţi reprezentanţii partenerilor internaţionali implicaţi în procesul de reglementare; la faţa locului s-au deplasat observatorii militari din partea Republicii Moldova, Federaţiei Ruse, Ucrainei, ai regiunii transnistrene, precum şi delegaţia moldovenească din Comisia Unificată de Control şi colaboratorii comisariatului de poliţie din mun.Bender. În urma tuturor acţiunilor întreprinse, două din vagoanele respective au fost dezinstalate.

După consultările purtate cu factori internaţionali şi reprezentanţii Comisiei Unificate de Control s-a convenit organizarea în regim de urgenţă a unei şedinţe extraordinare a CUC în vederea întreprinderii acţiunilor necesare pentru dezinstalrea celor două vagoane rămase şi neadmiterea tensionării de mai departe a situaţiei în zona or.Bender, raion cu regim sporit de securitate.

Constatăm cu regret şi de această dată că aceste acţiuni ale structurilor transnistrene, de rînd cu decizia de a împiedica activitatea în uniformă de serviciu a poliţiştilor moldoveni în or. Bender, intenţia de a debranşa penitenciarele moldoveneşti din or. Bender de la energia electrică şi sursele elementare de existenţă, ridicarea plăcuţelor de înmatriculare de pe unităţile de transport moldoveneşti, introducerea unor tarife discriminatorii la achitarea serviciilor comunale pentru angajaţii organelor constituţionale de drept, sînt menite să tensioneze şi destabilizeze intenţionat situaţia din Zona de securitate. Totodată, astfel de acţiuni instigatoare pot submina definitiv mecanismele existente de menţinere a păcii, dar şi reconfirmă convingerea privind necesitatea instituirii unei inspecţii civile internaţionale care să monitorizeze situaţia actuală din Zona de securitate.

Remarcăm faptul că acţiunile reprezentanţilor transnistreni reprezintă o sfidare la adresa securităţii locuitorilor din regiune şi a măsurilor de consolidare a încrederii populaţiei de pe cele două maluri. În acest context, facem apel către responsabilii de la Tiraspol să renunţe la acţiuni care ar îngrădi drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sau care ar tensiona ordinea publică şi ar crea noi impedimente în calea liberei circulaţii a populaţiei. Totodată, mizăm pe implicarea activă a partenerilor internaţionali în scopul identificării soluţiilor pentru detensionarea situaţiei în regiune.

Cuvinte cheie:

Transnistria , securitate , reintegrare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
1076 locuitori

Alcedar este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alcedar, Curătura și Odaia. Satul Alcedar este situat pe malul drept al rîului Nistru, la o distanță de 12 km de oraşul Şoldăneşti şi la 127 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1076 de oameni. Satul Alcedar este atestat pentru prima în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.