20 octombrie 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 1759
Criza demografică se agravează
20 octombrie 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 1759

Criza demografică se agravează

Republica Moldova trece printr-o criză demografică fără precedent - tinerii pleacă, iar natalitatea este mult mai mică decât mortalitatea. Nici cei care rămân acasă nu au mai mult de doi copii. Oamenii spun că sărăcia este cea care îi împiedică să aibă atâția copii, câți își doresc.

Această femeie are doi copii și spune că principalul factor al natalității scăzute este sărăcia.

Ana crește singură doi copii - unul de zece luni și altul de trei ani. Femeia spune că îndemnizația lunară, de 700 de lei, nu-i ajunge nici pentru scutece.

În ultimul an, din Republica Moldova au plecat peste 22 de mii de cetățeni, arată Biroul Național de Statistică. Datele sunt sumbre și în ceea ce privește rata natalității raportată la cea a mortalității. Numărul decedaților a fost anul trecut de 45,4 mii de persoane, fiind în creștere cu 11,6% față de 2020. În același timp, rata natalității a înregistrat o scădere cu 5,2%, ceea ce înseamnă că s-au născut 29,2 mii de copii - cu 1,6 mii mai puțin decât în 2020.

Sursa: www.jurnaltv.md

Cuvinte cheie:

demografie , criza , migratie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
1176 locuitori

Mahala este un sat din cadrul comunei Corjova, raionul Dubăsari. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dubăsari și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1176 de locuitori. Satul Mahala a fost menționat documentar în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.