31 octombrie 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 1196
Circa 100 de instituții de învățămînt din țară vor fi renovate în anii 2022-2023
31 octombrie 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 1196

Circa 100 de instituții de învățămînt din țară vor fi renovate în anii 2022-2023

Circa 100 de instituții educaționale, școli și grădinițe, își vor moderniza infrastructura în anii 2022-2023. Banii vor fi alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, în cadrul Programului Național „Satul European", transmite MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, printre instituțiile modernizate se numără: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din mun. Ungheni și Gimnaziul nr. 6 din mun. Bălți, care nu doar își repară edificiile, dar și își propun să popularizeze eficiența energetică și gestionarea inteligentă a energiei.

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din Ungheni este una dintre cele mai mari instituții de învățămînt din regiunea centru, în care studiază 1280 de elevi. La începutul anului 2021, autoritățile publice locale au accesat fonduri europene în valoare de circa 60 de mln de lei (aproximativ 3 mln de euro) pentru un proiect amplu de eficientizare energetică a clădirii liceului. Proiectul a inclus schimbarea geamurilor, termoizolarea fațadei și a acoperișului, schimbarea cablajului, înlocuirea sistemului de iluminat cu becuri led, instalarea unui sistem de ventilare cu recuperarea energiei, repararea interioară și exterioară a edificiului, precum și instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu o capacitate de 10 kW.

Totodată, Gimnaziul nr. 6 din mun. Bălți, cu predare în limba rusă, funcționează din anul 1954. De la fondare, școala nu a fost reparată capital niciodată. În vara anului curent, autoritățile publice locale au obținut 17,8 mln de lei pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și eficiență energetică, în cadrul unui proiect de revitalizare urbană implementat de ADR Nord din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Potrivit directoarei gimnaziului, Valentina Melnicenco, asemenea oportunități de finanțare ajută școlile să-și soluționeze problemele. „Lucrările de modernizare ce se vor derula pînă în vara viitoare includ schimbarea geamurilor, termoizolarea fațadei, schimbarea sistemului de încălzire, instalarea sistemului de ventilare și repararea tavanelor. Datorită acestui proiect, începînd cu anul următor de studii, cei 200 de elevi ai gimnaziului vor învăța în condiții mult mai bune", a spus Valentina Melnicenco.

Proiectele de modernizare sunt finanțate din fondurile de stat și a celor europene.

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
597 locuitori

Alexeuca este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mici, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Sîngerei și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 597 de oameni. Satul Alexeuca a fost menționat documentar în anul 1852.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.