10 februarie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1734
Ministerul rus de Externe: Pe popoarele Moldovei și Rusiei le leagă o istorie și tradiții spirituale comune
10 februarie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1734

Ministerul rus de Externe: Pe popoarele Moldovei și Rusiei le leagă o istorie și tradiții spirituale comune

Ruptura relațiilor dintre Rusia și Moldova nu ar răspunde intereselor acestor două țări, nici popoarelor lor, pe care le leagă o istorie, cultură și tradiții spirituale comune.

Despre acest lucru a declarat directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI al Ministerului rus de Externe, Alexei Polișciuk într-un interviu acordat canalului RTVI.

Răspunzînd la întrebarea dacă Moldova reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei în contextul în care președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că republica a cerut "aliaților" săi sisteme de apărare antiaeriană și a mai spus că conflictul din Ucraina obligă Moldova să se gândească la revizuirea neutralității sale și aderarea la un bloc militar "mai mare", diplomatul a menționat că Moscova înregistrează într-adevăr o creștere consistentă a cooperării Chișinăului cu NATO și UE în sfera politico-militară, care începe treptat să treacă la o fază practică.

Astfel, la începutul lunii ianuarie a acestui an, în republică din Germania a sosit primul lot de transportoare blindate Piranha, anul trecut, prin intermediul Fondului European pentru Pace au fost alocate 40 de milioane de euro pentru a acoperi cheltuielile de furnizare a echipamentelor militare neletale către Moldova.

"Astfel de acțiuni, desigur, provoacă îngrijorare. Cu toate acestea, ar fi greșit să vorbim despre orice amenințări la adresa securității Rusiei în acest sens. Potențialele nu sunt comparabile. Un alt lucru este că o astfel de "asistență" din partea Occidentului subminează securitatea Moldovei în sine. Am atras în mod repetat atenția Chișinăului asupra faptului că pomparea unei țări cu arme occidentale sau desfășurarea de contingente militare occidentale pe teritoriul său se face exclusiv în interesul țărilor occidentale și, așa cum arată istoria recentă, adesea costă scump beneficiarii unei astfel de "asistențe"", a spus Alexei Polișciuk.

Întrebat dacă există riscul unei rupturi a relațiilor dintre Moldova și Rusia, avînd în vedere că ambele țări trec prin momente grele, el a subliniat: "O ruptură a relațiilor nu ar răspunde nici intereselor Rusiei, nici Moldovei, nici popoarelor țărilor noastre, care sînt legate de o istorie, cultură și tradiții spirituale comune. Sîntem deschiși unui dialog constructiv și pragmatic cu Republica Moldova în interesul cetățenilor noștri".

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
76 locuitori

Alexandrovca Nouă este un sat din cadrul comunei Crasnîi Vinogradari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Dubăsari și la 66 km de Chișinău. Populaţia satului Alexandrovca Nouă alcătuia 76 de oameni în anul 2011. Satul Alexandrovca Nouă a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.