20 februarie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 2462
Ostalep:
20 februarie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 2462

Ostalep: "Cetățenii Republicii Moldova nu vor să lupte cu nimeni"

Cetățenii Republicii Moldova nu vor să lupte cu nimeni. Aceasta este starea de spirit generală din țara noastră și toate sondajele demonstrează acest lucru.

Despre aceasta a declarat politologul, analistul, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expertul în Securitate, fostul viceministru al Afacerilor Externe, Valerii Ostalep, în cadrul emisiunii de autor "TEMA" de la postul TV "Primul în Moldova", răspunzînd la întrebările Liudmilei Belcenkova, relatează Noi.md

"Se vor lupta vreodată cu cineva cetățenii Republicii Moldova? Vă spun sigur că nu! Nimeni nu va lupta vreodată cu cineva. Niciodată!", a remarcat Valerii Ostalep.

De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că în Moldova nu crește popularitatea NATO sau gîndurile despre aderarea la Alianța Nord-Atlantică.

"Cred că toate acestea au un efect total opus. Chiar dacă autoritățile și reprezentanții NATO spun că este vorba doar despre dotare tehnică, modernizarea armatei moldovenești și așa mai departe", a spus politologul.

În opinia sa, dacă nu ar exista propagandă de militarizare, am putea crede în ea.

"Dar, din moment ce la noi se face propagandă de militarizare și oamenii nu vor să vadă acest lucru, atunci, desigur, au o atitudine foarte timidă față de declarațiile privind primirea armelor de la NATO. De ce avem o astfel de reacție publică la cele vreo trei transportoare blindate semi-ruginite? Aceasta este o reacție naturală, nu inventată, nu plătită. Oamenii sunt îngrijorați, oamenilor nu le prea place acest lucru. Deși am putea spune: "Ei, trei nu este așa mult?”. Dar, de fapt, este”, a spus Valerii Ostalep.

"Ei nu cunosc foarte bine Moldova. Toți, apropo, începînd cu România. Ucraina nu cunoaște bine Moldova. Nu cunoaște Moldova deloc. Și ceilalți vecini ai noștri, nu ne cunosc foarte bine, nu ne înțeleg. Avem o mentalitate complet diferită, combinată, colectivă și, prin urmare, acest lucru nu le va reuși aici, așa cum fac în alte locuri, ei încearcă, dar nu vor reuși aici", a spus politologul și analistul.

În opinia sa, NATO are un adevărat interes pentru Moldova, datorită evenimentelor geopolitice, dar el nu constă în aderarea Republicii Moldova la NATO, ci în faptul ca întreaga noastră regiune să se afle sub controlul militar geopolitic al Alianței Nord-Atlantice.

Reamintim că Moldova rămîne singura țară non-NATO din regiune care, fără durere, ar putea fi atrasă în conflictul militar.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , război , NATO

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1540
Populația:
4800 locuitori

Mălăieşti este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cerniţa și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Grigoriopol și la 90 km de Chișinău. Populaţia satului Mălăiești alcătuia 4800 oameni în anul 2008. Satul Mălăieşti a fost atestat documentar în anul 1540.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.