22 februarie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 997
Reacția MAEIE după ce Putin a abrogat decretul privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012
22 februarie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 997

Reacția MAEIE după ce Putin a abrogat decretul privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012

„Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții o dată ce va fi făcută publică.

Vom continua să cerem retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene după ce Putin a anulat decretul privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012.

„MAEIE a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012.

Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții o dată ce va fi făcută publică. În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană - rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului.

De asemenea, vom continua să cerem retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor”, se arată în comunicatul emis de MAEIE.

De menționat că șeful statului rus Vladimir Putin a semnat astăzi un decret prin care recunoaște ca nevalid unul dintre "decretele sale din mai" din 2012 "Privind măsurile de implementare a politicii externe a Federației Ruse", în timp ce unul dintre punctele sale se referea la regiunea transnistreană și la perspectivele unei reglementări transnistrene în cadrul unei Moldove unite.

În special, Vladimir Putin și-a anulat decretul din 2012 privind politica externă a Rusiei, care presupunea că Rusia se va apropia de UE și Statele Unite și va respecta suveranitatea Republicii Moldova și integritatea teritorială a tuturor țărilor.

În special, acesta a afirmat, printre altele, că Rusia va continua să participe activ la căutarea unor modalități de soluționare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului neutru al Republicii Moldova la stabilirea statutului special al Transnistriei.

Vladimir Putin a semnat un nou decret "pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale", se arată în document.

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a menționat că în curând Kremlinul va publica un nou concept de politică externă a Rusiei.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
575 locuitori

Crihana este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sirota, Crihana și Cucuruzenii de Sus. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 575 de oameni. Satul Crihana a fost menționat documentar în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.