19 iunie 2013, 10:34 Realitatea moldovenească views 5904
19 iunie 2013, 10:34 Realitatea moldovenească views 5904

BNS: Moldovenii trăiesc din salarii şi remitenţe

Moldovenii trăiesc din salarii şi remitenţe - acest lucru îl arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS), informează trm.md. Potrivit acestora, în primul trimestru al anului curent, veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună circa 1560 de lei, fiind în creştere cu 8,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Datele BNS arată că plăţile salariale reprezintă 42,5% din veniturile totale disponibile, iar transferurile băneşti din afara ţării rămîn a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 16,6% din veniturile totale. Populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din străinătate. Ponderea acestora în venituri este de 21% faţă de 13% în cazul populaţiei din mediul urban.

În primul trimestru al anului curent, prestaţiile sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 19,4%. Pentru populaţia rurală este caracteristică o pondere mai mare şi a prestaţiilor sociale, contribuţia acestora fiind de 22,4% comparativ cu 17% în mediul urban. Potrivit BNS, veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 15,5% din veniturile populaţiei, inclusiv circa 9% sînt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 6,4% - din activitatea individuală non-agricolă.

Datele BNS arată că veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie de 1,7 ori mai mari comparativ cu cele obținute în mediul rural. Principala sursă de venit a populaţiei din orașe este activitatea salariată şi prestaţiile sociale. La sate, cea mai importantă sursă de venit este, la fel, activitatea salariată (28,9%), dar contribuţia acesteia este mai mică practic de două ori decît în mediul urban. Totodată, veniturile obţinute din activitatea individual agricolă au asigurat 19,3% din totalul veniturilor disponibile.

Cuvinte cheie:

studiu , moldovenii , salarii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1797
Populația:
408 locuitori

Valea lui Vlad este un sat din cadrul comunei Dumbrăviţa, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Sîngerei și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 408 oameni. Satul Valea lui Vlad a fost menționat documentar în 1797.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.