15 iulie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 940
Ce reducere va obține Ucraina pentru transportul produselor agricole pe calea ferată a Moldovei
15 iulie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 940

Ce reducere va obține Ucraina pentru transportul produselor agricole pe calea ferată a Moldovei

Costul transportului de tranzit al produselor agricole ucrainene pe calea ferată a Moldovei ar putea scădea cu un sfert.

Despre aceasta scrie apk-inform.com menționînd că, drept rezultat al negocierilor între întreprindereq SA "Ukrzaliznytsia" (Ucraina) și Întreprinderea de Stat "Calea Ferată a Moldovei", reducerea tarifului pentru transportul de tranzit al cerealelor ucrainene pe teritoriul Moldovei ar putea constitui 25-27%.

Despre acest lucru s-a anunțat în cadrul unei ședințe a Consiliului de afaceri moldo-ucrainean, a informat Serviciul de presă al Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Ucraina (UIAU).

"Parteneri urmează să ofere explicații privind mecanismul de obținere a unei astfel de reduceri pe parcursul acestei săptămîni", a precizat UIAU.

După cum au anunțat reprezentanții Moldovei în cadrul ședinței, în prezent ei lucrează activ la creșterea capacității și modernizarea căii ferate moldovenești, care nu era pregătită pentru un astfel de volum de solicitări din partea Ucrainei. Participanții la întîlnire au subliniat că în astfel de proiecte de tranzit ar trebui implicată cît mai mult și România, ale cărei porturi sînt utilizate pentru exporturile ucrainene. O astfel de activitate se desfășoară deja, lucrează grupurile de lucru trilaterale.

UIAU a menționat că prin eliminarea sarcinii tarifare ridicate, prin simplificarea la maxim a controlului la frontieră al mărfurilor, am putea obține indicatori de transbordare a cerealelor ucrainene prin Moldova/România pînă la 1 milion de tone pe lună. Pentru aceasta este nevoie de investiții relativ mici de 200-300 de milioane de dolari.

"Am putea crea o singură platformă la vamă. În 2-3 ani vom fi membri ai UE și oricum o vom avea, așa că de ce să nu începem deja acum? De asemenea, Moldovei îi mai trebuie 14 locomotive, este nevoie de cel puțin 25", a declarat Leonid Kozacenko, vicepreședintele UIAU.

Acest lucru, potrivit lui, este și în avantajul partenerilor moldoveni, deoarece numai din deservirea tranzitului ucrainean, Calea Ferată a Moldovei a obținut un venit de 150 de milioane de dolari.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
23327 locuitori
Logo

Municipiul Comrat este capitala unităţii teritoriale autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Amplasat în partea de sud a republicii, în valea rîului Ialpugul-Mare, municipiul Comrat este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia municipiului constituie 23327 locuitori. Data primei atestări documentare a oraşului Comrat este incertă. Localitatea a apărut la hotarul secolelor XVIII şi XIX, iar în 1819 autorităţile ruse colonizau  satul cu bulgari şi alte naţionalităţi venite de peste Dunăre.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.