21 iulie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1137
Vocea poporului:
21 iulie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1137

Vocea poporului: "Ce părere aveți despre posibilitatea unei noi concesionări a Aeroportului Internațional Chișinău?"

Aeroportul ar putea pierde din nou statutul de instituție de stat. Autoritățile intenționează să îl concesioneze din nou. În opinia deputatului PAS Mihail Popșoi, "statul nu poate gestiona eficient active atît de importante și complexe cum sînt aeroporturile, de aceea ar fi bine ca Aeroportul Internațional Chișinău să fie concesionat unui agent economic responsabil, serios, din Uniunea Europeană, care gestionează aeroporturi mari". Aceasta este părerea unor politicieni, dar oare cetățenii noștri o împărtășesc?

Noi.md a realizat un sondaj în rîndul cetățenilor.

Cei mai mulți dintre respondenți consideră că Aeroportul Chișinău trebuie să rămînă în gestiunea statului și nu au încredere în persoanele private. De asemenea, mulți se plîng de anulările și amînările zborurilor și visează ca călătoriile lor să fie confortabile, fără incidente, iar aeroportul să-și rezolve toate problemele și să-și ajusteze activitatea:

"Înainte aparținea statului și acolo era liniște, dar acum nu știu ce se întîmplă acolo. Avem nevoie ca oamenii să fie liniștiți, să nu aibă emoții negative, mai ales cei care merg în străinătate și au probleme. Cred că ar trebui să fie administrat de stat, așa cum era înainte."

"Este de stat și ar trebui să fie de stat."

"Unde este situat aeroportul? În Moldova. Deci ar trebui să fie sub egida Moldovei. Să avem străini la conducerea aeroportului? Pur și simplu nu este serios".

"Eu cred că astfel de facilități ar trebui să se afle doar în gestiunea statului. Toate acestea sînt facilități strategice."

"Din cîte știu eu, totul este deja destul de bine făcut acolo. Ce rost are să le dăm în mîini private?"

"Probabil că statului. Cred că ar fi mai sigur în felul acesta."

"Nu-mi place ce se întîmplă acolo. Era bine înainte. Eu zbor foarte des cu avioanele. Nu-mi place cum stau lucrurile în prezent."

"Alte țări o fac foarte competent, combinînd proprietatea de stat cu cea privată. De exemplu, 51 la sută este deținut de stat și 49 la sută de sectorul privat. Cred că o astfel de cooperare ar fi bună pentru dezvoltare și administrare eficientă."

"Ar fi, cred, și mai bine în sectorul public, deși depinde de cine vine la conducere. Dacă este un manager bun, ar putea fi chiar mai bine decît în proprietate de stat."

"Este mai bine să fie de stat, pentru că va aduce mai multe venituri statului. Dar depinde de modul în care sînt organizate lucrurile."

"Probabil că ar trebui să fie deținută de stat, pentru că ar trebui să existe oameni cinstiți și corecți în instituțiile de stat, așa că probabil ar fi mai bine așa."

"Este atît de greu să zbori prin Iași, este greu să zbori prin București. Este groaznic, așa ca să fie bine pentru oameni."

Vă reamintim că ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, consideră că o eventuală nouă concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) nu este binevenită acum. În opinia lui Spînu, prioritară acum este creșterea capacității și a infrastructurii aeroportului.

Experții atrag atenția asupra faptului că, cu o selecție corectă a personalului și motivarea managementului, forma de proprietate nu contează pentru un management eficient, și citează exemplul unor întreprinderi de stat precum Moldtelecom, Poșta Moldovei, fabrica de vinuri de la Cricova și alte întreprinderi de succes gestionate de stat. În plus, majoritatea aeroporturilor din Europa sînt deținute fie de municipalități, fie de stat, susțin experții și se pronunță împotriva unei noi concesionări a aeroportului din Chișinău, care a revenit în gestiunea statului în aprilie 2023, la 9 ani după ce a fost concesionat pentru 49 de ani.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
1671 locuitori

Cajba este un sat şi comună din raionul Glodeni. Cajba este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Glodeni și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1671 de oameni. Satul Cajba a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.