04 iulie 2013, 10:13 Realitatea moldovenească views 6742
04 iulie 2013, 10:13 Realitatea moldovenească views 6742

Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o rezoluţie privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean


Foto: azhumanrights.az

Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o rezoluţie privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Documentul a fost aprobat în cadrul reuniunii anuale de la Istanbul, desfăşurată în perioada 29 iunie3 iulie, la care a participat şi delegaţia Parlamentului R. Moldova, formată din deputaţii Simion Furdui, Stella Jantuan şi Vasilii Şova, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului.

Rezoluţia constată că existenţa unui conflict nesoluţionat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova continuă să reprezinte o ameninţare serioasă la adresa securităţii şi stabilităţii în Europa şi în zona OSCE, iar o soluţie paşnică şi durabilă pentru conflictul transnistrean poate fi identificată prin intermediul procesului de negocieri în formatul 5+2.

Potrivit documentului, scopul principal în soluţionarea conflictului transnistrean este identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană în componenţa Republicii Moldova, consolidarea şi asigurarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul hotarelor sale, recunoscute internaţional.

"Consolidarea încrederii între cele două maluri ale rîului Nistru, asigurarea unei creşteri social-economice durabile în regiune, precum şi dezvoltarea în continuare a instituţiilor societăţii civile şi protejarea statului de drept, drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional constituie componentele cheie pentru soluţionarea conflictului", se arată în textul rezoluţiei.

Adunarea Parlamentară OSCE încurajează toate forţele politice de pe ambele maluri ale rîului Nistru să contribuie în mod constructiv la soluţionarea conflictului transnistrean şi invită toţi participanţii la procesul de negocieri în formatul 5+2 să coopereze şi să-şi intensifice eforturile în avansarea negocierilor. Totodată, AP OSCE îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentele recente din Zona de Securitate şi îndeamnă părţile să contribuie la consolidarea încrederii şi securităţii şi să se abţină de la măsuri unilaterale care ar putea duce la deteriorarea situaţiei de securitate din regiune.

Menţionăm că pe 21 iunie 2013 şi Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declaraţia cu privire la situaţia actuală a procesului de reglementare a diferendului transnistrean.

Cuvinte cheie:

Transnistria , conflict , Europa , OSCE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
553 locuitori

Măcăreuca este un sat din cadrul comunei Cotova, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Drochia și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 553 de oameni. Satul Măcăreuca a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.