05 iulie 2013, 15:03 Realitatea moldovenească views 7609
05 iulie 2013, 15:03 Realitatea moldovenească views 7609

Geneticienii moldoveni au creat o nouă specie de anason


 Foto: trm.md

O nouă specie de anason a fost creată şi omologată în Republica Moldova. Cercetători de la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al Academiei de Ştiinţe a Moldovei susţin că planta anuală este cultivată, deocamdată, pe suprafeţe mici. Aceasta este recomandată gospodăriilor de fermieri drept o cultură de perspectivă, relatează trm.md.

Anasonul a înflorit după ploile recente. În urma mai multor experimente, noua specie a fost adaptată la condiţiile climaterice din Republica Moldova. Planta este cultivată, deocamdată, pe suprafeţe mici, însă ar putea fi aplicată pe larg în gospodăriile de fermieri, spun oamenii de ştiinţă.

Planta are şi calităţi curative. Oamenii o aplică în cupaje pentru tratament contra tusei acute sau împotriva altor maladii respiratorii. Este şi un condiment pentru ameliorarea digestiei, mai susţin specialiştii.

Anasonul este originar din Asia şi se cultivă în ţările mediteraneene încă din cele mai vechi timpuri. Planta de anason creste pînă la 60 de centimetri şi are frunze rotunde. Se înrudeşte cu feniculul, chimenul, coriandrul şi mărarul. Este cunoscut drept condiment şi produs medicinal.

Cuvinte cheie:

stiinta , savanti , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1580
Populația:
1605 locuitori

Dancu este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Dancu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1605 oameni. Satul Dancu a fost menționat documentar în anul 1580 cu denumirea Ușerești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.