07 may 2013, 15:03 Moldovan reality views 7630
07 may 2013, 15:03 Moldovan reality views 7630

Geneticienii moldoveni au creat o nouă specie de anason


 Foto: trm.md

O nouă specie de anason a fost creată şi omologată în Republica Moldova. Cercetători de la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al Academiei de Ştiinţe a Moldovei susţin că planta anuală este cultivată, deocamdată, pe suprafeţe mici. Aceasta este recomandată gospodăriilor de fermieri drept o cultură de perspectivă, relatează trm.md.

Anasonul a înflorit după ploile recente. În urma mai multor experimente, noua specie a fost adaptată la condiţiile climaterice din Republica Moldova. Planta este cultivată, deocamdată, pe suprafeţe mici, însă ar putea fi aplicată pe larg în gospodăriile de fermieri, spun oamenii de ştiinţă.

Planta are şi calităţi curative. Oamenii o aplică în cupaje pentru tratament contra tusei acute sau împotriva altor maladii respiratorii. Este şi un condiment pentru ameliorarea digestiei, mai susţin specialiştii.

Anasonul este originar din Asia şi se cultivă în ţările mediteraneene încă din cele mai vechi timpuri. Planta de anason creste pînă la 60 de centimetri şi are frunze rotunde. Se înrudeşte cu feniculul, chimenul, coriandrul şi mărarul. Este cunoscut drept condiment şi produs medicinal.

Keywords:

stiinta , savanti , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1680
Populația:
1444 locuitori

Coşerniţa este un sat şi comună din raionul Criuleni. Coşerniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Criuleni și la 26 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1444 de oameni. Satul Coșernița a fost menționat documentar în anul 1680.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.