21 septembrie 2023, 22:30 Realitatea moldovenească views 1177
Starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile
21 septembrie 2023, 22:30 Realitatea moldovenească views 1177

Starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile

Parlamentul a votat astăzi pentru prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile începînd cu 2 octombrie 2023.

Potrivit membrilor executivului, necesitatea prelungirii stării de urgență a fost determinată de riscurile persistente la adresa securității țării noastre, ca urmare a războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, și pentru asigurarea continuă a serviciilor de infrastructură, energie și gaze.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au menționat că, înaintea sezonului sezonului rece, există riscul ca forțele armate ruse să intensifice atacurile cu rachete de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din țara vecină, ceea ce a ar putea duce la perturbarea aprovizionării cu energie electrică în Republica Moldova, așa cum s-a întîmplat și anul trecut.

Dependența de infrastructura energetică din sudul Ucrainei reprezintă o vulnerabilitate majoră cu impact asupra stabilității și echilibrului energetic din Republica Moldova, precum și cu potențial impact economic și social. În acest context, prelungirea stării de urgență ar permite Guvernului să ia măsuri pentru a asigura, a menține și a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova.

De asemenea, au fost luate în considerare potențialele riscuri în domeniul securității cibernetice și informaționale, a infrastructurii de comunicații și de transport, care ar putea afecta negativ economia națională și mobilitatea populației.

Pentru prelungirea stării de urgență au votat majoritatea parlamentară.

Amintim că starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului, Parlamentul a declarat starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, ţinînd cont de pericolul iminent la adresa securităţii naţionale provocat de războiul din Ucraina.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

stare de urgență , parlament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1580
Populația:
1605 locuitori

Dancu este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Dancu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1605 oameni. Satul Dancu a fost menționat documentar în anul 1580 cu denumirea Ușerești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.