09 iulie 2013, 14:32 Realitatea moldovenească views 6948
09 iulie 2013, 14:32 Realitatea moldovenească views 6948

Instruirea profesorilor moldoveni de istorie în România nu este în interesul național statal – declarație


Foto: moldovenii.md

Organizarea programului de perfecţionare pentru profesorii din Moldova "Istoria de lîngă noi", care va avea loc în România, nu este în favoarea statului Republica Moldova. Declarația aparține istoricului Sergiu Nazaria, care susține că, deși schimbul de experiență între țări este o practică pozitivă, din punctul de vedere al intereselor național-statale, perfecționarea profesorilor moldoveni în România nu este ideea cea mai bună.

“Din punctul de vedere al intereselor românești, desigur că ei fac corect, deoarece scopul lor în sine este anexarea Moldovei la România și au nevoie de agenți de influență, aici, pe teritoriul Republicii Moldova, iar prin intermediul profesorilor de istorie își realizează scopurile. Din punctul de vedere al Republicii Moldova, obiectiv, acest lucru nu este în favoarea statului nostru. Dar din punctul de vedere al guvernării actuale, care deja de mult timp nu mai reprezintă poporul republicii și transformă Moldova într-un protectorat, aceste lucruri sînt normale”, a subliniat Nazaria.

Menționăm că, în perioada 8-11 iulie curent, la staţiunea "Bran" din Braşov, România, se va desfăşura programul de perfecţionare pentru profesori din Moldova "Istoria de lîngă noi". Cursurile vor fi susţinute de profesori, istorici şi analişti din România. Ei vor ţine în fața acestora prelegeri cu privire la importanţa geopolitică a spaţiului românesc în contextul european şi Euro-Atlantic, spaţiu care cuprinde ambele state româneşti într-o perspectivă unitară europeană.

Proiectul dat va oferi o colaborare a profesorilor din R.Moldova cu colegii din România în vederea promovării istoriei şi a valorilor naţionale. De acest program vor beneficia 60 de profesori din R.Moldova, dintre care 30 sînt angajaţi ai instituţiilor preuniversitare din Chişinău, iar ceilalţi 30 – profesori din raioanele Republicii. Programul va continua şi în luna august cu o sesiune, la care vor participa peste 30 de persoane.

Cuvinte cheie:

educatie , experienta , declarație

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
1100 locuitori

Cremenciug este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Cremenciug este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Căușeni și la 90 km de Chișinău. Populaţia satului Cremenciug alcătuia 1 100 de locuitori în anul 1989. Satul Cremenciug a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.