12 octombrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1591
Peste 300 de refugiați de război din Tel Aviv au ajuns la Chișinău
12 octombrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1591

Peste 300 de refugiați de război din Tel Aviv au ajuns la Chișinău

Ministerul de Externe al Republicii Moldova anunţă că a primit peste 300 de solicitări de informaţii din partea moldovenilor privind modalităţile de părăsire a Israelului. Mai mult, a fost majorat numărul de funcționari consulari la Ambasada Republicii Moldova din Israel.

Între timp, aseară, a ajuns la Chișinău o nouă cursă de la Tel Aviv, iar refugiații au povestit cu groază despre cruzimea atacului Hamas asupra statului, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Marina Sadovscaea este stabilită de mulţi ani în Israel. Nu a mai fost acasă de la ultimul conflict militar din Israel, iar revenirea în Republica Moldova fost o adevărată provocarea. Multe zboruri au fost anulate, iar bilete nu se mai găsesc.

„Am fost în R. Moldova cînd s-a început acolo războiul, acum 10 ani. Acest război e cu mult mai groaznic. Oamenii sînt stresaţi, este groaznic. Foarte multe persoane au fost ucise, foarte mulţi soldaţi au murit. Pe drum erau maşini distruse. Situaţia este foarte tensionantă în aceste zile. Cu zborurile este foarte dificil. Eram gata să zbor şi în Turcia, Dubai sau America, dar zboruri nu sînt. Iar bilete nu sînt spre nicio ţară”, povestește Marina Sadovscaea.

„A fost puţin stresant, dar bine că am ajuns cu bine. Oamenii sînt îngroziţi, toţi sînt mobiizaţi, toţi tinerii sînt chemaţi să lupte. Situaţia este foarte alarmantă, iar toţi sînt în permanentă alarmă şi trebuie să fii pregătit în orice moment să mergi în adăpost şi să te ascunzi”, a declarat Patricia Fax.

Din calea războiului şi a terorismului a fugit şi Ecaterina Racinschi împreună cu soţul şi copiii lor. Au stat trei zile în Aeroportul din Tel Aviv pentru a ajunge la Chişinău. Prea multe bagaje nu au putut lua.

„Căutam bilete să plecăm oriunde, doar să părăsim acel loc. Cînd fugeam în buncăre, soldaţii împuşcau în oameni ca în nişte animale, chiar şi pe copii, în oameni în vîrstă. Avem mulţi prieteni care au murit, mulţi cunoscuţi sînt luaţi ostatici. Noi am plecat imediat, fără să mai stăm la dubii. Am luat copii şi am decis să plecăm. Nu ştim pentru cît timp, dar pînă cînd războiul nu se va termina noi şi copii nu ne vom întoarce”, a mărturisit Ecaterina Racinschi.

E greu şi pentru rudele sau prietenii celor aflați în Israel. Vladimir a venit de la Ungheni pentru întîmpina la aeroport familia unui prieten.

„Este îngrozitor desigur. Mă gîndeam doar cum să îi ajut, dar îmi dădeam seama că nu am cum. Doar aşa, că îi întîlnesc şi o să-i duc la Ungheni.”

„Îmi aştept prietena. Da, i-a fost greu să zboare. Ea a cumpărat încă de ieri bilet, dar zborul a fost amînat pentru astăzi. Sper că este în regulă. Cînd s-a apropiat de aeroport, a spus că totul este distrus, sînt împuşcături, bombardamente. Sunt foarte mulţi morţi. Este o atmosferă groaznică.”

Ministerul de Externe de la Chișinău a emis o alertă de călătorie în Israel, iar cetăţenii Republicii Moldova sînt sfătuiți să evite orice deplasare în acest stat. Pentru asistenţă consulară, persoanele aflate în zona de risc pot suna la Ambasada Republicii Moldova în Israel sau la linia de urgență a Ministerului de Externe.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

refugiați , război , Israel , Chisinau , Tel Aviv

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1619
Populația:
1326 locuitori

Ciripcău este un sat şi comună din raionul Floreşti. Ciripcău este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Floreşti şi la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1326 de oameni. Satul Ciripcău a fost menționat documentar în anul 1619.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.