15 octombrie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1180
Nemerenco a prezentat un raport al cheltuielilor în sănătate
15 octombrie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1180

Nemerenco a prezentat un raport al cheltuielilor în sănătate

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a prezentat un raport privind investițiile din domeniul sănătății din R. Moldova.

Astfel, de la începutul acestui an, în cele 31 de spitale raionale au fost făcute investiții în sumă totală de aproximativ 500 milioane de lei, transmite noi.md cu referire la stiri.

În primele 10 luni ale anului curent, în spitalele raionale, inclusiv Spitalul clinic Bălți, au fost achiziționat echipamente medicale, ambulanțe și a fost modernizată infrastructura, din banii donați de partenerii europeni.

Mai exact, au fost procurate:

- echipamente medicale în sumă de 202 milioane lei;

- ambulanțe de tip A în sumă de 7 milioane lei (pentru necesitățile spitalelor);

- lucrări de modernizare a infrastructurii în sumă de 120 milioane lei”, a precizat ministra.

- echipamente medicale în sumă de 47 milioane lei;

- lucrări de modernizare a infrastructurii în sumă de 12 milioane lei.

Pe lângă investițiile făcute de parteneri, din fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină au fost alocate 35 milioane lei pentru proiecte de infrastructură, majoritatea beneficiarilor fiind spitalele raionale. Alte 75 de milioane de lei au venit pentru același scop și din Bugetul de stat.

În încheiere, ministra a venit cu un mesaj și în adresa ONG-urilor din sănătate și ziariștilor critici la adresa guvernării.

„Vă informăm că în raioane au fost livrate 7 tomografe computerizate, multe zeci de ultrasonografe, stații de producere a oxigenului, generatoare electrice, mașini de anestezie, mese și lămpi de operație, ventilatoare pulmonare, radiografe, trolee de resuscitare, incubatoare pentru nou născuți, defibrilatoare, brancarde, mii de paturi și multe altele”, a punctat Ala Nemerenco.

Ministra a recunoscut că mai sunt carențe, dar și-a manifestat încrederea că datorită „medicilor și asistenților minunați din sistem”, fiecare cetățean va beneficia de servicii medicale de cea mai bună calitate.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ala Nemerenco , raport , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1922
Populația:
303 locuitori

Mihălaşa Nouă este un sat din cadrul oraşului Teleneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 2 km de oraşul Teleneşti şi la 93 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 303 locuitori. Satul Mihălaşa Nouă a fost întemeiat în anul 1922.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.