02 noiembrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1325
Moldova a restricționat în totalitate accesul la înțelegerea poziției autorităților ruse
02 noiembrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1325

Moldova a restricționat în totalitate accesul la înțelegerea poziției autorităților ruse

După ce anterior, Comisia pentru Situații Excepționale a retras licența a șase posturi de televiziune din Moldova (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV), prin noua sa decizie, a suspendat funcționarea a încă șase posturi de televiziune pe durata stării de urgență: Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

Decizia a fost luată la propunerea Serviciului de Informații și Securitate cu scopul protejării spațiului informațional național.

SIS a declarat că deține informații și dovezi că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie și subminează procesul democratic din Republica Moldova, inclusiv prin campanii de dezinformare desfășurate de aceste posturi TV. În raportul SIS se menționează faptul că aceste posturi de televiziune sînt subordonate bandelor criminale ale lui Șor și Plahotniuc, care, prin persoane interpuse, acționează în tandem cu scopul de a destabiliza situația din Moldova. Finanțarea acestor canale se realizează prin diferite scheme tenebre în parteneriat cu persoane incluse în listele internaționale de sancțiuni.

În raport se spune că politica editorială a acestor canale TV vizează lansarea unor campanii de dezinformare pentru a discredita politica externă a țării noastre și pentru a promova narațiuni geopolitice în favoarea Federației Ruse.

În plus, Serviciul de Informații și Securitate a dispus blocarea a 31 de portaluri web din Republica Moldova. Site-urile locale interzise sînt: kp.md, aif.md, vedomosti.md, enews.md, publika.md, primul.md și altele. Au fost blocate și publicațiile rusești: ТАСС, ”Интерфакс”, ”Комсомольская правда”, ”Московский комсомолец”, ”Известия”, Lenta.ru, ”Радио Спутник” și ”Российская газета”.

După cum a explicat SIS, informațiile distribuite de aceste resurse web provin de la autorităţile publice din statul aflat în conflict militar şi recunoscut drept stat agresor sau provin de la persoanele fizice sau juridice incluse în listele de sancţiuni internaţionale pentru acţiuni ce au urmărit destabilizarea ordinii constituţionale din Republica Moldova.

Serviciul de Informații și Securitate a mai adăugat că informațiile publicate pe aceste site-uri sînt "în stare să genereze tensiuni ori conflicte sociale" în Republica Moldova.

"Ordinul care conține instrucțiuni obligatorii de îndeplinit, a fost transmis furnizorilor de rețea și servicii de comunicații electronice pentru a bloca imediat site-urile respective", se precizează în comunicatul SIS.

Ombudsmanul pentru drepturile omului din Rusia, Tatiana Moskalkova, a calificat blocarea site-urilor a 31 de instituții media de limbă rusă din Moldova drept "un factor scandalos de înăbușire a libertății de exprimare". Ea s-a adresat Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, raportoarei speciale ONU pentru libertatea de opinie și de exprimare, Irene Khan, și reprezentantului OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro, pentru a le semnala "faptele scandaloase de înăbușire a libertății de exprimare și a le cere să exercite toată influența posibilă pentru a împiedica politica de blocare totală a mass-media".

În opinia ombudsmanului rus, blocarea presei de limbă rusă este încă un exemplu flagrant de încălcare a dreptului la libertatea de exprimare.

Blocarea mass-media rusești restricționează complet accesul cetățenilor moldoveni la înțelegerea poziției autorităților ruse.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

SIS , Rusia , televiziune , site

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1781
Populația:
4415 locuitori

Pepeni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Romanovca, Pepeni, Răzălăi, Pepenii Noi. Satul Pepeni se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și 87 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4415 oameni. Localitatea a fost menționată documentar în 1781.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.