04 decembrie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1303
Vladimir Ceban:
04 decembrie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1303

Vladimir Ceban: "Unii cetățeni moldoveni sînt integrați în lanțurile logistice ale marelui trafic de droguri"

Unii cetățeni moldoveni sînt integrați în lanțurile logistice de aprovizionare cu droguri în cadrul marelui trafic de droguri, deoarece, cunoscînd limba rusă și avînd pașaport românesc, alături de cel moldovenesc, pot călători liber atît în Uniunea Europeană, cît și în Federația Rusă.

Despre aceasta a relatat Vladimir Ceban, fostul șef al Direcției pentru combaterea traficului ilegal de droguri, în cadrul emisiunii "Fără cravată" cu Alexandru Stahurski de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

Potrivit lui, aceștia transportau în principal hașiș, care era livrat în Federația Rusă. Uneori era vorba de heroină, care fie ajungea în Federația Rusă din Asia, fie, cumva, încercau să o introducă ilegal în țările occidentale.

Vladimir Ceban a explicat că, în cadrul marelui trafic de droguri, în lanțurile logistice sînt integrați, în mare parte, cetățeni moldoveni, dar livrările nu se fac întotdeauna prin Moldova.

"Da, moldovenii le aduc, dar de obicei nu prin Moldova. De aceea se spune uneori că există o rută de trecere a drogurilor prin Moldova. Nu, pentru că nu este profitabilă. În afacerile mari, întotdeauna se iau în considerare riscurile. Călătorind prin țări suplimentare există întotdeauna riscul de a fi depistat la vreo frontieră. De aceea, este clar că traseele au fost întotdeauna construite în așa fel încît pe cît posibil să treci prin aceeași zonă Schengen, în linii mari, și să treci o singură frontieră, decît să ai 3-4-5-8 frontiere", a declarat fostul șef al Direcției de Combatere a Traficului ilegal de droguri.

Potrivit acestuia, înainte existau controverse privind tragerea la răspundere a vameșilor și polițiștilor de frontieră pentru intrarea heroinei în țara noastră.

"Am spus atunci că nu voi documenta vameșii și polițiștii de frontieră pentru că nu vreau. Nu, dar priviți cum a fost ambalat produsul, într-un mod specific, a trecut prin opt granițe. Patru țări, opt granițe. A trecut prin inspecții la acele granițe. Bine, să zicem că cei din Moldova au fost implicați, și, vorba ceea, au mușamalizat totul. Dar cum rămîne cu România, cum rămîne cu Bulgaria, cum rămîne cu Turcia? Dar peste tot? Ați înțeles? În consecință, traficul este întotdeauna organizat în așa fel încît să se evite pe cît posibil să fie prins. Și, de multe ori, vameșii și polițiștii de frontieră nu știu ce se întîmplă acolo. Aceasta este o parte. Cealaltă parte, dacă acești ofițeri ar fi implicați, ar face bani. În virtutea serviciilor lor, dacă ofereau astfel de servicii. În consecință, cîștigînd bani, aceștia ar avea o mare putere de cumpărare. Ar începe să ducă o viață mai bună. Așa e firea umană. Și-ar cumpăra ceva pentru ei înșiși, niște beneficii, iar acest lucru s-ar vedea. Și cel puțin ar exista un anumit "semnal" pentru autoritățile fiscale și SIS, pentru poliție. Dar traficul este construit în așa fel încît să nu fie prins. Dar dacă ești deja prins, este ca o pagubă colaterală", a subliniat Vladimir Ceban.

El a amintit cazul cînd, în 2008, au fost depistate 200 de kg de heroină în Republica Moldova și a fost un mare scandal. Dar valoarea acestui lot a fost estimată la acea vreme la 200 de mii de dolari.

"Și ce înseamnă 200 de mii de dolari, cînd sînt sute de kilograme care pleacă în diferite direcții. Deci, ei au pierdut acești 200 de mii de dolari, este o pierdere firească pentru ei, ca în orice afacere", a declarat fostul șef al Direcției de combatere a traficului ilegal de droguri.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

trafic de droguri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
0 locuitori

Chetrișul Nou este un sat din cadrul comunei Chetriș, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Fălești și la 152 km de Chișinău. În prezent satul este complet depopulat. Satul Chetrișul Nou a fost înființat în secolul XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.