10 ianuarie 2024, 16:45 Realitatea moldovenească views 1357
Depunere de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare, la 549 de ani de la Bătălia din Vaslui
10 ianuarie 2024, 16:45 Realitatea moldovenească views 1357

Depunere de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare, la 549 de ani de la Bătălia din Vaslui

Un grup de activiști civici, deputați și politicieni au adus astăzi un omagiu domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt, cu prilejul marcării a 549 de ani de la Bătălia de la Vaslui (10.01.1475), în care oastea Moldovei a repurtat o strălucită victorie asupra armatei otomane.

Cu acest prilej, membrii Mișcării Naționale Voievod, ai Mișcării de Tineret "Urmașii lui Ștefan", însoțiți de fostul președinte Igor Dodon și un grup de deputați au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare din capitală, transmite Noi.md cu referire la moldovenii.md

Liderul Mișcării Naționale "Voievod", Nicolae Pascaru, a menționat că astăzi e o zi simbolică pentru toți moldovenii din toată lumea.

"În această zi, în 1475, Armata moldovenească la Podul Înalt, la Vaslui, cîștigă cea mai mare armată din acele timpuri - armata otomană. Sărbătorim această victorie, pentru noi este important să avem acest sentiment de mîndrie pentru urmașii noștri. Este importnat ca și acum această victorie să fie un exemplu pentru ca toți moldovenii să se unească între ei, să fim o Moldovă puternică, să avem o Moldovă mare, să păstrăm tradițiile, istoria, să avem această credință în Dumnezeu ca țara să fie puternică", a menționat Pascaru.

"Pentru noi Ștefan cel Mare este un simbol al patriotimului, este patronul spiritual al Federației noastre și într-adevăr cu o oaste de 30 de mii de ostași, Ștefan cel Mare a reușit o victorie extraordinară asupra turcilor, a remarcat vicepreședintele Federației Voievod, Oleg Sclifos.

Prezent la evenimentul de comemorare, fostul președinte Igor Dodon a menționat că moldovenii se mîndresc cu acest eveniment istoric important.

"Noi ca cei care sîntem urmașii lui Ștefan cel Mare, ca moldoveni - ne mîndrim cu acest eveniment, moldovenii au un trecut foarte frumos, au un prezent mai greu, dar sînt sigur că au un viitor care merită să aibă copiii noștri".

"Această mare bătălie, în opinia istoricilor a fost un moment de cotitură, cînd marele domnitor Ștefan și-a impus poziția sa politică fața de otomani și a fost recunoscut deja la nivel mondial drept unul dintre cei mai iscusiți nu doar conducători de oști, dar și cei mai iscusiți diplomați. Cu o oaste mult mai mică decît a otomanilor a reușit să-i înfrîngă pe acele meleaguri. Ștefan cel Mare este și va rîmîne un exemplu pentru noi toți", a declarat la rîndul său deputatul PSRM Grigore Novac.

Bătălia de la Vaslui (Podul Înalt) s-a dat la 10 ianuarie 1475 între Imperiul Otoman şi Moldova. Ştefan cel Mare, avînd 40.000 de oşteni, ajutaţi de cîteva mii de secui, unguri şi poloni, a folosit o tactică menită să slăbească puterea duşmanului. Victoria purtată la Vaslui a răspîndit faima Moldovei în întrega Europa şi l-a acoperit pe Ştefan cel Mare cu o glorie nepieritoare.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
675 locuitori

Negurenii Vechi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zăzulenii Vechi, Negurenii Vechi, Coşeni și Ţîghira. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Ungheni și la 110 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 675 de oameni. Satul Negurenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.