07 februarie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 912
Alexandru Balan:
07 februarie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 912

Alexandru Balan: "Faptul că Ilan Șor călătorește prin diferite țări este marea omisiune a serviciului de informații"

În cadrul Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova activează mulți profesioniști cu experiență, însă unii angajați de rang înalt ai SIS împiedică procesul de reformare a serviciului, creează probleme, situații de criză, compromit și discreditează serviciul atît în interiorul, cît și în afara țării.

Despre aceasta a declarat fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Balan, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a spus că anterior, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a stabilit pentru Serviciul de Informații și Securitate sarcina de a se reforma, dar, din păcate, aceasta nu poate fi pusă în aplicare din cauza unor persoane din conducere.

Alexandru Balan a subliniat că cunoaște destul de bine situația din cadrul Serviciului de Informații și Securitate și poate spune cu certitudine absolută că în cadrul Serviciului activează profesioniști desăvîrșiți. Vîrsta medie a ofițerilor în funcție din cadrul Serviciului de Informații și Securitate este de 35-40 de ani. Aceștia sunt ofițeri destul de experimentați, care au în spate o experiență de lucru de 15-20 de ani și care cunosc foarte bine specificul muncii lor în cadrul diferitelor activități ale Serviciului de Informații și Securitate.

"Dar, din păcate, în conducerea Serviciului de Informații și Securitate au mai rămas unii angajați din perioada guvernării partidelor anterioare, care conduc unele departamentele importante ale Serviciului de Informații și Securitate și care nu permit parcurgerea acestui proces de reformă. Ei creează probleme, situații de criză, compromit și discreditează Serviciul atît în interiorul, cît și în afara granițelor țării noastre", a declarat fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate.

Referindu-se la procesul de reformare a SIS, el a spus că, pe baza experienței internaționale, în țări precum Republica Moldova, serviciul de informații este divizat în două părți și are un serviciu intern, care ar trebui să se ocupe de activități de contrainformații, și un serviciu extern, care ar trebui să se ocupe de informații. Acum serviciu de informații în Moldova este combinat - adică în cadrul serviciului de informații există atît un departament de contrainformații, cît și un departament de informații. Toate informațiile se adună într-un singur departament analitic și apoi sînt prezentate directorului, care, la rîndul său, informează autoritățile corespunzătoare din țara noastră.

În același timp, potrivit lui Alexandru Balan, serviciul de informații ar trebui să existe separat de Serviciul de Informații și Securitate.

"Ar trebui să existe un serviciu intern, Serviciul de Informații și Securitate în interiorul țării, și ar trebui să existe Serviciul de Informații al Republicii Moldova", a specificat el.

Fostul director adjunct al SIS consideră că acest lucru va fi un mare plus pentru conducerea țării, deoarece în această situație, președintele Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Dorin Recean vor primi informații din două părți. Adică, vor primi informații din interior, de la serviciul intern, în baza surselor și potențialului acestuia. A doua informație la aceeași sarcină o vor primi din partea serviciilor externe de informații. În acest fel, ei vor putea compara informațiile. Va exista o concurență între serviciile speciale.

Fostul director adjunct al SIS a declarat că vede unele probleme în activitatea direcției spionaj din cadrul Serviciului de Informații și Securitate.

"În primul rînd este vorba despre ofițerul care conduce această direcție. Îl cunosc destul de bine și îi cunosc potențialul și capacitățile. Văd problema în el și în echipa sa care conduce această direcție. Faptul că Ilan Șor, care se află pe lista de urmărire internațională, călătorește prin diferite țări este marea lor omisiune", a declarat Alexandru Balan.

Potrivit acestuia, ar trebui să existe o cooperare foarte activă cu serviciile speciale-partenere SIS, ar trebui să fie organizate activități în străinătate, inclusiv cu participarea ambasadei, ar trebui să existe o cooperare strînsă cu Ministerul Afacerilor Externe.

"Demult ar fi trebuit să existe un plan de activități active inter-ministeriale locale și străine, care să fie furnizat conducerii țării cu mențiunea "top secret" și pus în aplicare cu termene și sarcini concrete. Dar, ce observăm? Ne uităm, citim, vedem în surse deschise, pe canalele Telegram cum mulți rîd în interiorul Serviciului că primim informații de la un agent Google. Nu vom reuși să obținem succese, iar astfel Serviciul de Informații și Securitate nu se va putea impune drept profesionist în munca pe care o desfășoară", a subliniat fostul director adjunct al SIS.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Alexandru Balan , Ilan Shor , SIS

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
130 locuitori

Lenin este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului (Transnistria), Republica Moldova. În componența comunei intră localitățile Pervomaisc, Pobeda, Stanislavca și Lenin. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîbnița și la 138 km de Chișinău. Conform datelor anului 2007 populația satului constituia 130 de oameni. Satul Lenin a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.