08 februarie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 935
Alexandru Balan:
08 februarie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 935

Alexandru Balan: "SIS nu-și putea depăși atribuțiile"

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova în contextul furtului miliardului a informat prompt conducerea țării despre procesele care începeau, despre riscurile și amenințările existente, dar deciziile directe au fost luate de autoritățile din acea perioadă, iar serviciul de informații nu putea face mai mult decît atît.

Despre aceasta a declarat fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Balan, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a spus că știa despre acest lucru din materialele pe care le-a văzut la Serviciul de Informații și Securitate.

"Serviciul a informat la momentul respectiv. Materialele au fost puse pe masa conducerii țării. Serviciul a văzut acele procese, serviciul a adunat informații. Serviciul a obținut informații, a văzut riscurile și amenințările care puteau fi în legătură cu acele procese care începeau la acel moment. Dar decizia directă a fost luată de conducerea țării din acea perioadă. Și acesta a fost motivul pentru ceea ce s-a întîmplat. Adică, Serviciul nu a putut face mai mult decît îi permiteau atribuțiile", a subliniat Alexandru Balan.

Fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova a mai atras atenția asupra faptului că, potrivit legii, serviciul de informații este neutru și nu trebuie să se supună niciunei alte influențe din exterior, din interior sau din alte părți.

"Dar, în realitate, ce avem? Directorul SIS este și el un personaj politic. Deci, fie că ne place sau nu, el este legat de actuala guvernare. Și acesta este răspunsul la multe întrebări", a declarat Alexandru Balan.

Potrivit lui, Serviciul de Informații și Securitate ar trebui să fie absolut neutru într-o țară democratică normală. Directorul său nu ar trebui să aibă nici un fel de legătură cu partide aflate la putere, iar autoritățile țării ar trebui să primească de la serviciile speciale informații sigure și obiective, reieșind din riscurile și amenințările pe care le primește și le vede în fiecare zi.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Alexandru Balan , SIS

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2039 locuitori

Rădenii Vechi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Rădenii Vechi este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2039 de oameni. Satul Rădenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.