03 aprilie 2024, 15:20 Realitatea moldovenească views 757
Daniel Vodă, despre legea privind apărarea națională a României: ”R. Moldova este un stat neutru”
03 aprilie 2024, 15:20 Realitatea moldovenească views 757

Daniel Vodă, despre legea privind apărarea națională a României: ”R. Moldova este un stat neutru”

Guvernul a venit cu un prim comentariu cu privire la legea propusă în România, care va permite militarilor români să intervină în alte țări.

„R. Moldova este un stat neutru. Această neutralitate este prijinită inclusiv de către cetățenii țării și orice modificare a acestui subiect este în mâinile cetățenilor. Noi ne dorim pace, liniște, asta își dorește guvernul. Și modernizarea țării în avansarea parcursului european. (…) Tot felul de mesaje absolut teoretice și care nu își au la bază substract factologic propun să nu le discutăm la această etapă și să le plasăm la linia de presupuneri care nu se vor materializa”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Reamintim că ieri, Ministerul Apărării Naționale al României a propus ca militarii să poată lua măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afară teritoriului național.

Acest lucru prevede un proiect de lege privind apărarea națională a României, supus dezbaterii publice, transmite adevarul.ro.

În mod firesc, cetățenii Republicii Moldova, inclusiv acei moldoveni care dețin pașapoarte românești, se întreabă în care dintre țările vecine autorii proiectului de lege vor să protejeze românii prin intervenția armatei naționale a României?

Poate în Serbia, Ungaria sau Bulgaria? Exclus, pentru că în aceste țări cetățeni români sunt foarte puțini și se simt destul de confortabil.

Respectiv, este vorba despre crearea unei baze legislative pentru operațiuni militare ale armatei române fie în Ucraina, unde trăiesc peste 300,0 mii de cetățeni români, fie în Moldova, unde, conform diferitelor estimări, trăiesc între 500 și 800 de mii de cetățeni români.

În ce condiții este posibil acest lucru și de ce ar avea nevoie românii de aceasta.

Ucraina. Dacă, într-adevăr, Occidentul va decide să "predea" Ucraina Rusiei, atunci evident că Polonia va dori să își returneze cele 5 regiuni, Ungaria - Zakarpatia, iar România - teritoriile istorice ale Moldovei (regiunea Cernăuți și sudul regiunii Odesa). Desigur, toate acestea ar putea avea loc sub diverse pretexte plauzibile, dintre care principalul, în astfel de cazuri, este "apărarea cetățenilor săi".

Moldova. Aici totul este mult mai simplu - intervenția armatei române în Moldova sub pretextul protejării cetățenilor săi ar putea încununa eforturile de lungă durată ale țării vecine de a româniza moldovenii prin predarea în instituțiile de învățămînt moldovenești a unei istorii falsificate, prin înlocuirea denumirii limbii, prin corupția în rîndul intelectualilor și a clericilor moldoveni și, în cele din urmă, prin transformarea Moldovei într-una din provinciile României. Mă întreb dacă noi, inclusiv românii moldoveni, vom fi întrebați dacă avem nevoie de protecția lor?

Vă reamintim că, potrivit Constituției, Republica Moldova este o țară neutră, iar prezența trupelor străine pe teritoriul țării noastre este interzisă.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Daniel Vodă , lege , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
3265 locuitori

Gordineşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gordineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Gordineşti se află la o distanţă de  15 km de oraşul Edineţ şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3265 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gordinești, la acea dată cu numele Neagăuți, datează din 27 mai 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.