22 august 2013, 10:18 Realitatea moldovenească views 11378
22 august 2013, 10:18 Realitatea moldovenească views 11378

Natalitatea în Moldova a scăzut de 3 ori faţă de perioada sovietică


Foto: ipn.md

Rata de natalitate în Republica Moldova este de 3 ori mai mică comparativ cu perioada sovietică, remarcă academiciana Eva Gudumac, şefa Secţiei chirurgie pediatrică din cadrul Centrului Mamei şi Copilului. În opinia sa, principala cauză a acestei situaţii este tendinţa spre individualitate şi egoismul persoanelor, dar şi pierderea încrederii în medicină.

„Ne gîndim mai mult la noi decît la viitorul societăţii. Marea majoritate a cuplurilor au un singur copil pentru că vor să trăiască pentru ei”, a menţionat medicul într-un dialog cu reporterul IPN.

Eva Gudumac a mai spus că pierderea încrederii în medicină şi tendinţele de plecare peste hotare la fel sunt motive ale reducerii ratei natalităţii. „Mulţi copii se nasc cu boli, necesită intervenţii chirurgicale imediate după naştere. Chiar şi cu intervenţii chirurgicale, nu întotdeauna însă viaţa poate fi salvată. Părinţii nu întotdeauna înţeleg acest lucru şi îşi pierd încrederea în medici”, a constatat Eva Gudumac.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2012 s-au născut 39 de mii de copii. În perioada sovietică în Moldova se năşteau în jur de 90 de mii de copii pe an.

Cuvinte cheie:

copii , Moldova , demografie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568-1572
Populația:
1129 locuitori

Cornova este un sat şi comună din raionul Ungheni. Cornova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 55 km de orașul Ungheni și la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1129 de oameni. Satul Cornova a fost menționat documentar între anii 1568-1572.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.