04 septembrie 2013, 12:54 Realitatea moldovenească views 9597
04 septembrie 2013, 12:54 Realitatea moldovenească views 9597

Biserica Ortodoxă nu și-a anulat decizia de excomunicare a guvernanților actuali pentru Legea antidiscriminare


Foto: europalibera.org

Declarația a fost făcută pentru agenția OMEGA de episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, care a menționat că actualmente reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova pregătesc enoriașii pentru a le ”deschide ochii asupra comportamentului neortodox al oficialilor”.

Potrivit lui Marchel, acum cîteva săptămîni a fost organizat un seminar cu participarea a  peste două mii de fețe bisericești și enoriași, ”la care am continuat să pregătim societatea pentru ceea ce reprezintă de fapt actuala guvernare, să le spunem despre comportament necreștinesc al actualei guvernări și  vom duce acest lucru pînă la urmă”.

În context, Episcopul a accentuat că reprezentanții BOM vor insista pe executarea deciziei Sinodului din vara anului curent. ” Nimeni nu a anulat decizia Sinodului că următorul pas va fi excomunicarea de la Biserică a oficialilor. Nu ne vom opri nici aici. Eu intenționez să folosesc toate pîrghiile pe care le am pentru a păstra puritatea moralității comunității moldovenești”, a concluzionat sursa citată.

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a anunțat în luna iunie curent că, reprezentanţii guvernării actuale, pe viitor, nu vor mai avea voie să se împărtăşească, din cauza că în perioada de o lună care le-a fost dată la dispoziţie să modifice Legea egalităţii de şanse aceştia nu au făcut nimic. Anunțul a fost făcut printr-o Declaraţie adresată conducerii ţării, în care Sinodul își exprimă îngrijorarea faţă de tendinţele de legalizare a homosexualităţii în Moldova.

Sinodul a decis că le oferă ”un termen rezonabil, după care va apela la marea excomunicare”. ”Cred că peste trei luni putem cere de la ei o dare de seamă în temeiul apelurilor noastre. Adică va fi suficient timp să hotărască și cu Transnistria, și să meargă la mare, că de aceasta ei au grijă, nu știu cum poartă grijă de popor. După aceasta noi vom avea dreptul moral să le cerem un rezultat – ori da, ori nu. Dacă vor fi absolut surzi la cerințele noastre, să știți că noi vom vărsa peste ei toată strictețea canoanelor bisericești: îi vom lipsi de dreptul de a se împărtăși, ulterior vom apela la excomunicarea mare – lipsa de rugăciuni, cununie, botez și chiar de înmormîntare”, a declarat atunci Episcopul Marchel.

Mitropolia Moldovei a cerut Guvernului să anuleze „prevederile anticreștine din Legea anti-discriminare”, în caz contrar, după cum anunța Mitropolitul, enoriașii BOM vor recurge la acțiuni de protest zilnice, iar conducerea coaliţiei de guvernare va fi excomunicată de la Biserică.

Legea anti-discriminare a fost adoptată pe data de 25 mai 2012 , în pofida acțiunilor de protest în masă, care au avut loc pe parcursul unui an. Documentul a fost adoptat cu votul fracțiunilor PL, PDM și PLDM. Pe data de 28 mai 2012, Legea a fost promulgată, fără întîrziere, de Președintele țării, Nicolae Timofti. Documentul a fost elaborat și promovat cu insistență de Guvernul lui Vladimir Filat, care a insistat că adoptarea acestei legi este o condiție obligatorie înaintată de Uniunea Europeană pentru liberalizarea regimului de vize.

Cuvinte cheie:

biserica , lege , antidiscriminare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1656
Populația:
3012 locuitori

Carahasani este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Carahasani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ștefan Vodă și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3012 oameni. Satul Carahasani a fost menționat documentar în anul 1656.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.