10 septembrie 2013, 14:30 Realitatea moldovenească views 11402
10 septembrie 2013, 14:30 Realitatea moldovenească views 11402

Patriarhul Kiril: Biserica este unul din factorii care ar putea contribui la reîntregirea Moldovei


Foto: trm.md

Problema transnistreană ar putea fi rezolvată prin unitatea credinţei pe ambele maluri ale Nistrului. Este opinia Patriarhului rus Kiril, exprimată la Aeroportul Internaţional Chişinău, înainte de plecarea sa la Moscova. Preafericitul consideră că pentru a apropia cele două maluri, Chişinăul ar trebui să ţină cont şi de părerea Tiraspolului în anumite probleme de ordin politic, transmite trm.md.

Revenit de la Tiraspol, Patriarhul Kiril a menţionat la Chişinău că Biserica este unul din factorii care ar putea contribui la reîntregirea Moldovei. Chiar dacă Moscova nu recunoaşte oficial independenţa Transnistriei şi nu face diferenţă între populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului, se pare că Patriarhul are alte viziuni. Preafericitul face această distincţie şi numeşte populaţia din stînga Nistrului popor transnistrean.

„Eu sînt sigur că, în pofida greutăţilor care există, credinţa poporului moldovenesc, credinţa poporului multinaţional transnistrean, Biserica comună care uneşte cele două maluri ale Nistrului sunt acei factori care neapărat vor contribui la identificarea, inclusiv a unor soluţii politice, de rezolvare a unei probleme dificile, moştenită din trecut”, a subliniat  Preafericitul Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii.

Înalt Prea Sfinţitul Vladimir nu vede vreo problemă în declaraţiile făcute de Patriarhul rus.

„Această sintagmă pe mine personal nu mă deranjează, pentru că, în viitor, Patriarhul va vizita şi Găgăuzia şi, adresîndu-se poporului din Găgăuzia, va spune aceleaşi cuvinte, dar noi împreună formăm Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove. Cu părere de rău, dacă ţara noastră este împărţită în cîteva părţi, Biserica nu”, a menţionat  Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, Mitropolitul Moldovei.

Preafericitul Kiril a mai spus că una din cheile succesului în rezolvarea problemei transnistrene este dialogul sincer între Chişinău şi Tiraspol.

„Eu vin cu un apel de pace, înţelegere reciprocă în încercarea de a vedea problemele aproapelui nu doar din propriul punct de vedere politic sau economic, dar să fie înţeleasă şi poziţia celeilalte părţi. Sunt convins că un dialog deschis şi sincer, care ia în calcul diferite puncte de vedere, poate deveni un mecanism real care va face posibilă inclusiv rezolvarea conflictului transnistrean”, a spus Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii.

Vizita Patriarhului Kiril în Republica Moldova este privită cu ochi diferiţi de moldoveni. În timp ce unii susţin că Preafericitul a venit să ne binecuvînteze, alţii afirmă că vizita sa a fost una politică, menită să descurajeze procesul de integrare europeană a Moldovei.

Menţionăm că Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii s-a aflat în Republica Moldova în perioada 7-9 septembrie. Astăzi, Preafericitul a fost şi în regiunea de est a Moldovei, unde s-a întîlnit cu liderul nerecunoscutei republici nistrene, Evgheni Şevciuk. Capul Bisericii Ortodoxe ruse a oficiat o slujbă la Catedrala „Naşterea Domnului” din Tiraspol, apoi a vizitat Mănăstirea Noul Neamţ de la Chiţcani. Ultima vizită a Sanctităţii Sale în Republica Moldova a avut loc în octombrie 2011.  

Cuvinte cheie:

Patriarh Kiril , Moldova , biserica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1569 locuitori

Cioropcani este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Stolniceni, Bulhac și Cioropcani. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 141 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1569 de oameni. Satul Cioropcani a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.