24 octombrie 2013, 10:30 Realitatea moldovenească views 24849
24 octombrie 2013, 10:30 Realitatea moldovenească views 24849

Moldoveanul Alexandru Bălan ar putea face revoluție în aviație

Foto: tv7.md

Un tînăr moldovean ar putea face revoluție în aviație. A inventat un dispozitiv antiexplozie și unul antitraumă pentru avioane, transmite tv7.md. Alexandru Bălan, originar din Cojușna, absolvent al Universității Tehnice din Helsinki, Finlanda, și-a prezentat invențiile ieri. Acestea protejează pasagerii de traume în caz de accident aviatic și împiedică explodarea avionului avariat.

Cu 30 de ani în urmă NASA a încercat să inventeze un sistem antitraumă și antiexplozie dar nu a dus proiectul pînă la capăt. Astăzi, Alexandru Bălan susține că a inventat dispozitivele care funcționează perfect. Sistemul antiexplozie transformă compoziția combustibilului fiind evitată explozia, iar sistemul antitraumă protejează pasagerii de fracturi prin eliminarea unui lichid, care se transformă în spumă.

Astfel, lichidul acționează ca un scut de protecție. Alexandru spune că a lucrat aproape șapte ani la elaborarea dispozitivelor.

L-a inspirat tatăl, pilot de profesie și care nu mai este în viață, dar și șeful său identitatea căruia a ținut să o păstreze secretă.

Alexandru spune că a investit foarte mulți bani în proiect.

Alexandru Bălan spune că mai multe companii aeriene din SUA și UE s-au arătat interesate de invențiile lui. Primul experiment va avea loc într-un deșert din California, unde va fi imitată defectarea unui avion dotat cu dispozitivele inventate de el.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

inventie , avion , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
2002 locuitori

Pohoarna este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Pohoarna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 29 km de orașul Șoldănești și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2002 oameni. Prima mențiune documentară a satului Pohrebea datează din anul 1527.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.