08 mai 2015, 14:37 Personalități views 8968
Plasticianul moldovean Isaia Cîrmu a fost petrecut pe ultimul drum
08 mai 2015, 14:37 Personalități views 8968

Plasticianul moldovean Isaia Cîrmu a fost petrecut pe ultimul drum

La 7 mai a fost petrecut pe ultimul drum pictorul şi graficianul Isaia Cîrmu, Maestru al Artei din Republica Moldova, laureat al Premiului Naţional, care s-a stins din viaţă la vîrsta de 74 de ani în urma unei boli incurabile.

Cu această ocazie, la Centrul Expoziţional "Constantin Brâncuşi" al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova a avut loc un miting de doliu.

Potrivit criticului de artă Tudor Braga, Isaia Cîrmu este un fenomen rarisim în istoria culturii naţionale, care a contribuit substanţial, deopotrivă, la sporirea considerabilă a patrimoniului artistic naţional şi la includerea acestuia în circuitul mondial.

"A ilustrat peste 500 de titluri de carte, dintre care 240 din colecţia "Biblioteca şcolarului" a Editurii "Litera". A cîştigat distincţii la concursuri internaţionale în Bulgaria, Canada, Cehia, Germania, Italia, Japonia, Polonia, România, Statele Unite ale Americii, Tunisia, în fosta URSS şi alte ţări. A ilustrat poveştile populare "Făt-Frumos şi soarele" şi "Ulciorul cu galbeni", comandate în 1982 de o editură din Japonia. Toate piesele reprezintă capodopere ale genului, executate în acuarelă pe hîrtie. Această colecţie de lucrări a fost achiziţionată mai tîrziu în Franţa", a subliniat Tudor Braga.

Artistul plastic Alexei Colîbneac a menţionat că Isaia Cîrmu este ultimul mohican al graficii de carte din R. Moldova. "Isaia Cîrmu era un geniu în designul cărţii. A fost un virtuoz ilustrator, un extraordinar gravor, pictor şi un patriot al neamului", a remarcat Alexei Colîbneac.

Isaia Cîrmu s-a născut la 15 mai 1940 în satul Pîrjota, raionul Rîşcani. Între anii 1957 şi 1965 îşi face studiile la Şcoala Republicană de Arte Plastice "I. Repin" (azi Colegiul Republican de Arte Plastice "A. Plămădeală") din Chişinău. Ulterior urmează cursurile Institutului Poligrafic din Moscova (1965-1971).

A fost distins cu ordinul "Gloria Muncii", medalia "Mihai Eminescu" şi cu Premiul Naţional al R. Moldova. Isaia Cîrmu s-a stins din viaţă la 5 mai. El a fost înmormîntat la Cimitirul Central de pe str. Armenească din capitală.

Cuvinte cheie:

personalitati , pictor , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1727
Populația:
196 locuitori

Logăneşti este un sat din cadrul comunei Drăsliceni, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanță de 42 km de orașul Criuleni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 196 de oameni. Prima atestare a satului Logăneşti de pe rîul Ichel datează din anul 1727.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.