13 noiembrie 2015, 16:48 Personalități views 8653
Meșterul moldovean a turnat peste 1000 de clopote pentru biserici (Foto)
13 noiembrie 2015, 16:48 Personalități views 8653

Meșterul moldovean a turnat peste 1000 de clopote pentru biserici (Foto)

A confecţionat peste 1.000 de clopote, a restaurat zeci de icoane, sfeşnice şi cruci şi este autorul a sute de busturi.

Vorbim despre sculptorul Iuri Terehov. Clopotele confecţionate de el răsună în turlele a peste 700 de biserici şi mănăstiri din ţară, dar şi din străinătate. Până acum, şi-a prezentat lucrările în cadrul a peste 300 de expoziţii.

Iuri Terehov are 72 de ani. În ultimele patru decenii, a confecţionat în atelierul său clopote cu greutatea între 100 de kilograme şi o tonă. Lucrările sunt turnate în bronz, aramă, plumb şi zinc.

"În această groapă se pun formele din gips, deja modelate. Fiecare clopot are volum şi mărimi diferite", a explicat bărbatul.

Cea mai mare satisfacţie pentru un sculptor de clopote este atunci când reuşeşte să potrivească perfect sunetul.

"În primul rând, grosimea clopotului trebuie aleasă potrivit. Aici e secretul. Cu cât mai bine e şlefuit clopotul, cu atât mai bine sună", a adăugat Iuri Terehov.

Artistul are o pasiune aparte şi pentru arta contemporană.

"Această compoziţie se numeşte "Faraonii". Această lucrare este dedicată ecologiei. Este o lucrare specială, are pe ea încrustate alge şi e în formă unei scoici de mare", a arătat artistul.

Sculptorul este coautor al bustului Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici.

Clopotul de la Complexul Memorial "Eternitate" are o greutate de 370 de kilograme şi este din blonz. Iurii Terehov la confecţionat timp de trei luni. Şi bustul Maicii Îndurerate poartă semnătura maestrului. Lucrarea are o înăţime de pestre trei metri şi a fost realizată împreună cu sculptorul Iurie Canaşin.

De măiestria lui Iuri Terehov au auzit şi slujitorii bisericilor din străinătate. Artistul a turnat şi restaurat la comandă clopote pentru lăcaşe din Marea Britanie, Grecia, România, Rusia şi Ucraina.

"Aici în centrul Odesei a fost sfinţit un complex de clopote făcute în Moldova. La slujbă s-au adunat aproape cinci mii de credincioşi. A fost una dintre cele mai mari sărbători", a conchis scriitorul.

Un clopot din bronz, cu greutatea de 100 de kilograme, făcut de Iuri Terehov costă până la 1.500 de euro.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

biserica , meșter

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1709
Populația:
947 locuitori

Zăzuleni este un sat din cadrul comunei Popencu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Rîbnița și la 91 km de Chișinău. Populaţia satului Zăzuleni alcătuia 947 de oameni în anul 2012. Satul Zăzuleni a fost menționat documentar în anul 1709.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.