27 iulie 2016, 15:02 Personalități views 6437
Scriitorul Ianoş Ţurcanu a lansat două cărţi şi două CD-uri
27 iulie 2016, 15:02 Personalități views 6437

Scriitorul Ianoş Ţurcanu a lansat două cărţi şi două CD-uri

La Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu" din capitală a avut loc astăzi lansarea volumului de aforisme „Clopote de sticlă" şi a cărţii pentru copii „Dansul florilor" de scriitorul Ianoş Ţurcanu, la cea de-a 65-a aniversare. Tot aici au fost prezentate CD-urile „Iubiri nemuritoare" (romanţe) şi „Casino"(muzică uşoară) cu piese scrise şi interpretate pe versurile omagiatului, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi instituţia-gazdă.

În discursul său, directoarea bibliotecii Mariana Harjevschi a menţionat că Ianoş Ţurcanu este o personalitate marcantă în viaţa literar-artistică şi publică de la noi. „Este poet, prozator, eseist, autor de aforisme, dar, în acelaşi timp, şi bibliotecar. A fost prezent la aproape toate evenimentele culturale organizate de filialele bibliotecii noastre. Totodată, atunci cînd activa în calitate de şef-adjunct al Direcţiei Cultură a Primăriei municipiului Chişinău, coordona activitatea bibliotecilor", a precizat Mariana Harjevschi.

Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a subliniat că Ianoş Ţurcanu este o prezenţă dinamică în viaţa noastră culturală. „El ştie a construi punţi de prietenie între oameni. În afară de poezie şi eseu, a scris 13 de cărţi de aforisme. Ianoş Ţurcanu a făcut lucruri extraordinare în domeniul muzicii - a scris peste 600 de texte de cîntece pentru interpreţii noştri de muzică uşoară şi populară", a accentuat Mihai Cimpoi.

În cadrul evenimentului, coordonatorul Secţiei știinţe umanistice şi arte a AŞM, profesorul Victor Ţvircun i-a înmînat omagiatului medalia jubiliară „Academia de Ştiinţă a Moldovei", iar Aliona Strîmbeanu - diploma de onoare a Ministerului Culturii.

Ianoş Ţurcanu s-a născut la 26 iulie 1951 în satul Pelinia, raionul Rîşcani. A absolvit Colegiul de medicină din Bălţi (1970), Institutul de Medicină din Krasnodar, Rusia (1976) şi Institutul de Literatură „M. Gorki" din Moscova (1980). A activat la Centrul de pregătire şi antrenamente speciale ale piloţilor şi cosmonauţilor din orașul Soci (1976-1980). În 1992, revine în Moldova, fiind angajat la Direcţia Cultură a Primăriei Chişinău.

A debutat editorial în 1993 cu volumul de versuri pentru copii „Verde împărat", urmat de cartea „Oglinda fermecată" (1994), menţionată cu Premiul Salonului Internaţional de Carte (1995). A semnat mai multe volume de versuri printre care: „Oră de anatomie", „Contur", „Apropo", „Linişte nu va mai fi", „Tatuaje pe nisip", „Oglinda stranie" ş.a. Ianoş Ţurcanu a fost distins cu premii, diplome şi medalii la diverse concursuri literare din R. Moldova şi România. În 2010 a fost decorat cu Medalia „Mihai Eminescu".

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

scriitor , carte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1433
Populația:
2472 locuitori

Balasineşti este un sat şi comună din raionul Briceni. Satul este situat pe valea rîului Vilia, la 15 km de staţia calea ferată Lipcani, la 18 km sud-vest de oraşul Briceni, la 38 km de oraşul Edineţ şi la 235 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2472 de oameni. Prima atestare documentară a satului Balasineşti din ţinutul Hotin datează din octombrie 1433.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.