24 august 2017, 16:00 Personalități views 35445
Maria Drăgan ar fi împlinit 70 de ani
24 august 2017, 16:00 Personalități views 35445

Maria Drăgan ar fi împlinit 70 de ani

Cîntăreaţa de muzică populară Maria Drăgan ar fi împlinit astăzi 70 de ani.

S-a născut în 1947 în satul Bălăureşti, raionul Nisporeni. A absolvit şcoala medie incompletă din satul natal. În 1964-1965 a studiat la Școala medie de muzică „Ștefan Neaga" din Chișinău.

În 1965, Maria Drăgan a evoluat în formaţia lui Isidor Burdin, plecînd într-un turneu în Italia. A fost solistă în Ansamblul de estradă al Filarmonicii din Chişinău, în orchestrele de muzică populară „Mugurel" (1966-1974) şi „Lăutarii" (1975-1976). A activat ca artistă vocalistă în formaţia „Bucuria", cu Ion Suruceanu, apoi la restaurantul „Beciul Vechi" şi în orchestra „Ciocîrlia" a Palatului Sindicatelor din Chişinău.

Este cunoscută ca interpretă a cîntecelor populare: „Vai, sărmana turturică", „Lume, lume, soro lume", „Foaie verde, bob năut", „Hop, lele hop", „Eu la joc, mama la joc", „Măi Ioane", „Vino, bade, vino", „La fereastra casei mele", „Leliţă Ioană" ş.a. De asemenea, a interpretat doine, cîntece lirice, bocete, strigături şi romanţe.

Cîntăreaţa a participat la realizarea filmelor „Tablouri muzicale" („Telefilm-Chişinău", 1970) şi „Călătorie la Nehvoraisk" (Moldova-film"). S-a bucurat de succes în Ungaria, la Festivalul de artă al RSS Moldoveneşti (1971), unde a fost distinsă cu Premiul special. În 1973 a devenit laureată a Festivalului Republican al Tineretului. De-a lungul carierei sale artistice, a întreprins numeroase turnee în URSS.

Maria Drăgan s-a stins din viaţă la 6 octombrie 1986 la Bălăureşti, Nisporeni, la vîrsta de 39 de ani. În 1996, a fost creată Fundaţia „Maria Drăgan", care are drept scop lansarea şi promovarea tinerilor interpreţi de folclor. În 1999, publicistul Gheorghe Budeanu a editat cartea „Vai, sărmana turturică", despre viaţa şi activitatea regretatei cîntăreţe.

În 2001, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului-concurs de interpretare a cîntecului folcloric „Vai, sărmana turturică", consacrat interpretei. Numele Mariei Drăgan îl poartă o filială a Bibliotecii municipale „B.P. Hasdeu" şi unele străzi din Chişinău, Nisporeni şi Călăraşi.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

personalitati , aniversarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
328 locuitori

Palanca este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Holoşniţa Nouă, Palanca și Şalvirii Noi. Satul Palanca se află la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 176 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 328 de oameni. Prima atestare documentară a satului Palanca datează din anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.