24 august 2017, 16:30 Personalități views 45501
S-a stins încă o stea a operei moldovenești: basul Nicolai Covaliov a murit (Foto)
24 august 2017, 16:30 Personalități views 45501

S-a stins încă o stea a operei moldovenești: basul Nicolai Covaliov a murit (Foto)

S-a stins încă o stea de pe cerul Operei Naționale moldovenești, la vîrsta de 67 de ani a plecat prematur în lumea celor drepți splendidul bas Nicolai Covaliov. Purtătorul de cuvînt al Teatrului Național de Operă și Balet „M. Bieșu" a confirmat vestea tristă.

Pentru cei dragi, precum și pentru toți admiratorii artei este o pierdere irevocabilă. Numele lui pe afiș garanta întotdeauna succesul spectacolelor. Nicolai Covaliov făcea parte din pleiada celor mai reputați cîntăreți ai operei moldovenești, poseda un bas puternic de o rară expresivitate, avea un aspect exterior frumos și o ținută ideală pentru personajele de operă, dar și un talent scenic autentic, ceea ce-i permitea cîntărețului sa fie la fel de organic și de impresionant în diferite roluri, atît din repertoriul clasic mondial, cît și național. Astfel, pentru interpretarea excelentă a rolului lui Alexandru Lăpușneanu din opera cu aceeași denumire a lui Gh. Mustea, el a fost distins, în anul 1992, cu Premiul de Stat al Republicii Moldova.

"Circa 40 de ani Nicolai Covaliov i-a dedicat operei din Moldova, rămînînd în de amintirea tuturor - un excelent vocalist, coleg și prieten minunat. A interpretat roluri principale de bas în spectacole cu participarea Mariei Bieșu ", a remarcat Serviciul de presă al teatrului.

Teatrul Național de Operă și Balet a constituit pentru cîntăreț o a doua casă, el dăruindu-se în totalitate colegilor și spectatorilor. Spectatorii încîntați de puterea talentului lui și-l vor aminti mereu pe Nicolai Covaliov în rolurile lui de neuitat: Don Basilio din "Bărbierul Din Sevilla" (G. Rossini), Ramfis din "Aida" (G. Verdi), padre Guardiano din "Forţa Destinului" (G. Verdi), Raimondo din "Lucia di Lammermoor" (G. Donizetti), Zuniga din "Carmen" ( G. Bizet), regele Rene din "Iolanta" (P. Ceaikovski), Gremin din "Evgheni Oneghin" (P. Ceaikovski), Lăpuşneanu din "Alexandru Lăpuşneanu" (Gh. Mustea).

Talentul său a fost recunoscut și în străinătate, a avut turnee la teatre de operă din Rusia, România, Ucraina, Italia, Spania, Franța, Bulgaria, Belgia, Olanda, Anglia.

Întreaga țară deplînge trecerea Sa în neființă. Veșnică să-i fie amintirea.

Cuvinte cheie:

opera , moarte , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
717 locuitori

Stohnaia este un sat în componența orașului Rezina, raionul Rezina. Amplasat pe malul drept al rîului Nistru, satul este situat la o distanță de 3 km de orașul Rezina și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 717 oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.