22 septembrie 2012, 10:10 Personalități views 4783
22 septembrie 2012, 10:10 Personalități views 4783

S-au implinit 100 de ani de la nasterea primului presedinte al AȘM

Acum o sută de ani s-a născut Iachim Grosul, cel care a fost primul preşedinte al Academiei de Ştiinţe. De ziua lui de naştere, academicieni şi descendenţii lui Grosul au venit cu flori la Academie, relatează tv7.md.

Academicianul Iachim Grosul, istoric de profesie, a condus Academia de Ştiinţe pe parcursul a 15 ani, din 1961 până la sfârşitul vieţii sale. În tot acest timp, academicianul a reorganizat, practic în totalitate, activitatea ştiinţifică. Datorită lui, în republică au apărut Universităţi, inclusiv, Universitatea de Stat, Pedagogică şi Tehică.

Cot la cot cu el, timp de 20 de ani, a lucrat şi primul director al Grădinii Botanice din Chișinău.

Cu prilejul zilei de naştere, la Chișinău a venit din Moscova fiul academicianului, de asemenea, istoric de profesie. Potrivit lui, în cazul în care tatăl său nu se afla în fruntea Academiei de Ştiinţe, se afirma în domeniul fizicii, matematicii sau în medicină pentru că avea aptitudini pentru toate domeniile. Însă, pentru el a fost mai interesant să contribuie la dezvoltarea ştiinţei din Moldova.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
938 locuitori

Cihoreni este un sat din cadrul comunei Bieşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 20 km de oraşul Orhei şi la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 938 de oameni. Satul Cihoreni a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.