22 iulie 2023, 11:00 Personalități views 1648
Doliu în sportul moldovenesc. S-a stins din viață Petru Marta
22 iulie 2023, 11:00 Personalități views 1648

Doliu în sportul moldovenesc. S-a stins din viață Petru Marta

Maestrul Emerit al Sportului și Antrenorul Emerit al Republicii Moldova, Petru Marta, supranumit și „inima de leu”, a decedat la vîrsta de 70 de ani.

Despre aceasta anunță Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, citat de Noi.md

Petru Marta a fost sportiv de performanță la lupte libere și profesor-antrenor de lupte feminine pe parcursul a 30 de ani.

Potrivit sursei, de-a lungul carierei, cunoscutul sportiv, a avut numeroase rezultate: multiplu campion al RSSM, campion al URSS (1975,1978), cîștigător al Spartachiadei de vară a URSS (1975), al Europenelor (în 1977 la Bursă, Turcia și în 1978 la Sofia, Bulgaria).

De asemenea, s-a învrednicit de locul 3 la Campionatul Mondial (1978, Mexico). A fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” (2001) și cu Medalia „Meritul Civic” (2009). În 2007, i-a fost conferit titlul onorific de „Antrenor Emerit”.

Petru Marta a avut și o carieră strălucitoare și în calitate de antrenor. Tărîm unde și-a dedicat mai mult de 20 de ani acestei profesii, avînd rezultate excepționale: Natalia Budu (multiplă premiantă a Campionatelor Europene), Emilia Budeanu (campioană mondială printre tineret), Natalia Țurcan (campioană europeană la tineret), Tatiana Doncilă (medaliată cu bronz la a două ediție a Jocurilor Olimpice printre juniori).

Conducerea Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale transmite condolianțe familiei sale și aduce un omagiu celui care a fost supranumit “inima de leu”.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

doliu , sportiv

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
629 locuitori

Goianul Nou este un sat din cadrul comunei Stăuceni, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 12 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 629 de oameni. Satul Goianul Nou a fost înființat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.