Mergi spre compartimentul: Muzica
10 august 2015, 16:46 Muzica views 8221
A luat start Festivalul de Muzică Clasică „Moldo Crescendo”
10 august 2015, 16:46 Muzica views 8221

A luat start Festivalul de Muzică Clasică „Moldo Crescendo”

Prima ediţie a Festivalului de Muzică Clasică „Moldo Crescendo" a început ieri la Sala cu Orgă din Chişinău. Evenimentul are genericul "Noi am venit acasă" și se va desfăşura pînă pe 16 august, informează MOLDPRES.

Festivalul a fost iniţiat de către un grup de opt tineri, absolvenţi ai Liceului Republican de Muzică „C. Porumbescu" din Chişinău, care în prezent îşi continuă studiile în străinătate. Prin intermediul acestui eveniment, tinerii şi-au propus drept scop să promoveze muzica clasică la noi în ţară.

Printre muzicienii care evoluează în cadrul Festivalului se numără: Marcel Lazăr – pian, România/Austria; Ionel Manciu şi Dan-Iulian Druțac - vioară, Marea Britanie; Anica-Dumitrița Vieru - vioară, Elveția; Vadim Grumeza - vioară, Finlanda; Yuri Atvinovski - violă, Rusia; Radu Croitoru şi Constantin Borodin - violoncel, România; Oksana Mukosii - violă, invitată din Ukraina.

În cadrul concertului de deschidere de ieri a fost interpretată muzică de W. A. Mozart, P. I. Ceaikovski şi de A. Dvorak.

Solicitat de MOLDPRES, violonistul Ionel Manciu, student la Academia Guildhall School of Music and Drama din Londra, Anglia, a menţionat că ideea de a organiza acest festival s-a născut încă anul trecut, cînd tinerii artiști au organizat cîteva spectacole de muzică clasică la Chişinău.

„Ne-am gîndit că muzica clasică are un repertoriu vast şi trebuie s-o promovăm şi la noi acasă. Marcel Lazăr, iniţiatorul concertelor din anul trecut se ocupă de partea organizatorică. Noi doar cîntăm. Timp de cinci zile am muncit cîte 10-12 ore pe zi pentru a ne pregăti de festival. Primul spectacol a fost de mare succes – publicul a fost foarte receptiv la muzica clasică şi cea de cameră. În total, vom prezenta cinci concerte, dintre care două de caritate: unul - la Spitalul Republican, altul – la un orfelinat din capitală", a precizat Ionel Manciu.

La rîndul său, pianistul Marcel Lazăr a afirmat că pentru a organiza acest festival, era nevoie de 8 mii de euro, sumă necesară pentru remunerarea muzicienilor, designerilor, lucrătorilor de scenă, editarea broşurilor de sală, bannere etc.

„Am adunat doar 320 de euro. Primăria Municipiului Chişinău ne-a mai ajutat cu 10 mii de lei. Le-am spus colegilor că şi de astă dată, ca şi anul trecut, vom munci fără remunerare. În schimb, ne bucurăm că ne-am atins scopul de a readuce muzica clasică acasă la noi, în Moldova", a susținut Marcel Lazăr.

Următorul concert cei opt tineri îl vor prezenta pe 13 august, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Concertul de închidere al primei ediţii a Festivalului de Muzică Clasică „Moldo Crescendo" va avea loc pe 16 august la Sala cu Orgă din Chişinău.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

muzica , Festival , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populaţia:
1458 locuitori

Cuizăuca este un sat şi comună din raionul Rezina. Este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanţă de 27 km de oraşul Rezina şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1458 de oameni. Este menţionat documentar la 25 februarie 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.