04 februarie 2015, 15:42 Caleidoscop views 10413
04 februarie 2015, 15:42 Caleidoscop views 10413

Rusia va pierde "războiul rece" cu SUA

Rusia va pierde "razboiul rece" cu SUA

Administratia americana a propus Congresului SUA o crestere a cheltuielilor de aparare in urmatorul an financiar pana la 561 miliarde de dolari. De-facto, aceasta solicitare poate fi considerata o reactie la agravarea situatiei din Orientul Mijlociu, dar si o reactie la actiunile Kremlinului in Ucraina si la amplul program de inarmare angajat de Moscova. Problema este ca economia SUA se afla intr-un sustinut proces de relansare, in timp ce Rusia este amenintata de o recesiune de 3-5%, constata publicatia Gazeta.

Pretentiile administratiei Barack Obama sunt, de altfel, pe deplin justificate, noteaza publicatia citata, mentionand, printre altele, problemele creata in Orientul Mijlociu de miscarea Statul Islamic (IS), dar si de necesitatea subliniata in repetate randuri de Pentagon privind intarirea prezentei militare americane in Europa.

Astfel, comandatul trupelor terestre ale SUA in Europa, generalul Ben Hodges, a afirmat ca pana la sfarsitul acestui an bazele militare de pe Batranul continent asteapta sosirea uneia dintre brigazile diviziei a treia a armatei terestre a SUA. O unitate care dispune, printre altele, de peste 200 de tancuri Abrams M1 si transportoare blindate.

Ce face Rusia? In primul rand a majorat bugetul apararii care reprezinta acum 4,3% din PIB. In al doilea rand, regandeste planurile de amplasare a unitatilor sale militare pe teritoriul tarii, comasand trupe si armament cu precadere in zonele strategice.

Se pare ca, pe fondul unei abordari diferite a conflictului ucrainean, Washington si Moscova repeta experienta razboiului rece, o stare de spirit despre care fostul presedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, spunea ca trezeste ingrijorare, pentru ca oricand poate degenera intr-un conflict real.

Dar, daca Rusia nu are nici un ban in plus in pusculita din cauza crizei financiare, SUA, a caror economie afiseaza o sanatate robusta, dispun de suficiente mijloace. Astfel, daca prognoza FMI indica o crestere a economiei americane de pana la 3,6%, PIB-ul rus ar putea sa sufere un recul de 3%, conform previziunilor oficiale si de 5%, daca este sa dam crezare estimarilor analistilor.

Ministerul rus al apararii pastreaza sub tacere modul in care sunt cheltuiti banii statului, iar eficienta lor ridica numeroase semne de intrebare. "E o boala veche: institutii slabe si corupti", explica directorul institutului Centrul de dezvoltare, Valeri Mironov. "Fara indoiala, armata trebuie inarmata, dar in conditiile in care nu dispui de resurse, cand pierzi 200 de miliarde de dolari din cauza sanctiunilor occidentale si a ieftinirii petrolului, e nevoie de transparenta, nu de opacitate", spune analistul.

Venind in completare, expertul Ruslan Puhov, de la Centrul de analiza a strategiilor si tehnologiile, sustine ca "statul si societatea au facut tot ce puteau face. Desigur, tentatia este mare, dar intr-o tara in plina criza economica, realitatea din jurul nostru ar trebui sa modifice anumite comportamente".

Sursa: incomemagazine.ro

Cuvinte cheie:

economie , Razboi Rece , Rusia , SUA

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1729
Populația:
689 locuitori

Oclanda este un sat şi comună din raionul Soroca. Oclanda este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 29 km de orașul Soroca și la 185 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 689 de oameni. Satul Oclanda a fost menționat documentar în anul 1729.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.