11 februarie 2015, 10:47 Caleidoscop views 8998
Scenarii de rezolvare a crizei din Ucraina
11 februarie 2015, 10:47 Caleidoscop views 8998

Scenarii de rezolvare a crizei din Ucraina

In asteptarea intalnirii de miercuri, de la Minsk, a liderilor Germaniei, Frantei si Rusiei, cancelarul Angela Merkel, presedintele Francois Hollande si Vladimir Putin, presa internationala a retinut cateva posibile scenarii de rezolvare a crizei din Ucraina, solutii avansate, de fapt, de respectivii sefi de stat si de guvern.

A fost un weekend diplomatic pe tema crizei ucrainene. Dupa ce, joi si vineri, Angela Merkel si Francois Hollande au purtat indelungi tratative la Kiev si Moscova, cei doi s-au deplasat, sambata, la Munchen, unde, in cadrul Conferintei internationala privind securitatea in lume, au avut prilejul unui schimb de opinii cu reprezentanti a statelor occidentale, in specual cu vicepresedintele american Joe Biden.

Astazi, capitala belarus, Minsk, ar urma sa gazduiasca o intrevedere a ministrilor de externe din Ucraina, Germania, Franta si Rusia. Va fi o confruntare a pozitiilor si analiza a discutiilor din ultimele zile. Marti, tot la Minsk, a fost programata alta intalnire cu participarea OSCE, Moscovei si Kievului, la care au fost invitati responsabilii autoproclamatelor republici din estul Ucrainei, Donetsk si Lugansk.

Interesant este ca, spre deosebire de alte situatii similare, de aceasta data, oficialii partilor implicate in acest proces de reglementare a situatiei din Ucraina au dat dovada de retinere. Nu au existat conferinte de presa, nici "scurgeri de informatii". Prin urmare, nimeni nu stie cat de departe s-a ajuns in incercarea, se pare a ultimei sperante, de a gasi o cale de iesire din impas.

Totusi, cateva dintre punctele planului de pace franco-german au fost dezvaluite de Hollande. Astfel, se are in vedere, printre altele, instituirea unei zone demilitarizate de 50-70 de kilometri de-a lungul actualiei frontiere dintre Ucraina si Rusia.

Alt punct propune ca teritoriile separatiste din estul Ucrainei sa primeasca "o mai larga autonomie". Presa internationala a evocat, de asemenea, posibilitatea deplasarii in zona de conflict a unei misiuni de pace a ONU, varianta respinsa insa de Kiev.

Fara a respinge aceste scenarii, expertii cred insa ca, intr-un final, va fi gasita o solutie tactica in stare sa puna capat conflcitului. "Este evident ca potentialul de agresiune al ambelor parti in acest razboi nu s-a epuizat si nu pot fi excluse noi izbucniri de violenta", au apreciat analistii.

Sursa: incomemagazine.ro

Cuvinte cheie:

criza , Ucraina , scenariu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
5095 locuitori

Bulboaca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanță de 8 km de orașul Anenii Noi şi la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populația satului constituie 5095 de oameni. Satul este atestat documentar în anul 1711 cu denumirea de Bulboaca Tătărască.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.