22 septembrie 2014, 10:21 Caleidoscop views 20226
22 septembrie 2014, 10:21 Caleidoscop views 20226

Distanța de la Pămînt la Soare a fost determinată

Cît de departe este Pămîntul la Soare? Această întrebare aparent simplă este de subiect de dezbateri pentru oamenii de știință de peste un secol, scrie theatlantic.com.

Din care anume punct de pe Pămînt va începe măsurarea? Pînă unde va fi  calculată distanța: pînă la vaporii sau flăcările Soarelui?

Unitatea astronomica - unitatea de măsurare a distanței în astronomie, care este aproximativ egală cu distanța medie de la Pămînt pînă la Soare, a fost pentru prima dată calculată de astronomul și inginerul Giovanni Cassini în 1672. El a comparat propriile măsurători privind planeta Marte, cu observațiile colegului său, Jean Richer, ceea ce l-a ajutat să stabilească o a treia valoarea – distanța dintre Pămînt și Soare egală cu 146 milioane de kilometri.

Dar, de fapt, acest număr este o paralaxă - o combinație de constante care transforma măsurătorile unghiulare în distanță.

Pentru muritorii de rînd, în conformitate cu o decizie recentă a Uniunii Astronomice Internaționale, unitatea astronomică este egală cu 149 597 870 700 metri.

Pentru noi, această decizie nu va fi o revoluție în viață, dar pentru astronomi o asemenea valoare fixă ​​înseamnă confort mai mare în calcularea distanțelor.

Cuvinte cheie:

Pamint , soare , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
871 locuitori

Suric este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Suric este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cimișlia și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 871 de oameni. Satul Suric a fost menționat documentar în anul 1854.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.