22 september 2014, 10:21 Kaleidoscope views 20248
22 september 2014, 10:21 Kaleidoscope views 20248

Distanța de la Pămînt la Soare a fost determinată

Cît de departe este Pămîntul la Soare? Această întrebare aparent simplă este de subiect de dezbateri pentru oamenii de știință de peste un secol, scrie theatlantic.com.

Din care anume punct de pe Pămînt va începe măsurarea? Pînă unde va fi  calculată distanța: pînă la vaporii sau flăcările Soarelui?

Unitatea astronomica - unitatea de măsurare a distanței în astronomie, care este aproximativ egală cu distanța medie de la Pămînt pînă la Soare, a fost pentru prima dată calculată de astronomul și inginerul Giovanni Cassini în 1672. El a comparat propriile măsurători privind planeta Marte, cu observațiile colegului său, Jean Richer, ceea ce l-a ajutat să stabilească o a treia valoarea – distanța dintre Pămînt și Soare egală cu 146 milioane de kilometri.

Dar, de fapt, acest număr este o paralaxă - o combinație de constante care transforma măsurătorile unghiulare în distanță.

Pentru muritorii de rînd, în conformitate cu o decizie recentă a Uniunii Astronomice Internaționale, unitatea astronomică este egală cu 149 597 870 700 metri.

Pentru noi, această decizie nu va fi o revoluție în viață, dar pentru astronomi o asemenea valoare fixă ​​înseamnă confort mai mare în calcularea distanțelor.

Keywords:

Pamint , soare , stiinta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1555
Populația:
2063 locuitori

Trebisăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Trebisăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat pe malul stîng al rîului Draghişte. Satul Trebisăuţi se află la o distanţă de 7 km de oraşul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2063 de oameni. Satul Trebisăuţi este atestat documentar în anul 1555.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.