23 ianuarie 2013, 12:30 Caleidoscop views 6256
23 ianuarie 2013, 12:30 Caleidoscop views 6256

Catalonia va înainta oficial declaraţia de independenţă

Formaţiunile separatiste catalane CiU (Convergenţă şi Uniune) şi ERC (Stînga Republicană Catalană) au scris declaraţia de independenţă a provinciei spaniole, pe care vor să o depună în legislativul regional în 23 ianuarie, scrie Independent Online. Conservatorii din partidul de guvernămînt spaniol, însă, dau asigurări că declaraţia de independenţă nu va fi adoptată.

Controversatul text susţine că regiunea din nord-estul ţării are dreptul de a deveni un stat independent, subliniind că ea este deja o entitate "suverană" şi invitînd, în acelaşi timp, la "consultări" pe marginea autodeterminării. Pe viitor, se arată în aceeaşi declaraţie, Catalonia va fi un "stat nou, parte a construcţiei europene".

De asemenea, planul de declarare a independenţei, precum şi rolul noului stat european pe continent va fi discutat atît cu Spania, cît şi cu instituţiile europene şi internaţionale, mai spune declaraţia.

În ciuda impedimentelor deloc neglijabile de la Madrid, unde guvernul central al lui Rajoy ameninţă că va bloca orice tentantivă de independenţă în Curtea Constituţională, liderii catalani nu se arată deloc descurajaţi. Mai mult, se pregătesc să atace Spania la curţile europene. În principal, separatiştii ameninţă să dea statul spaniol în judecată în eventualitatea în care vor fi împiedicaţi să organizeze un referendum pentru independenţă, prevăzut pentru anul acesta.

Reanimarea forţelor politice care cer independenţa Cataloniei vine, pe de-o parte, pe fondul problemelor economice ale Spaniei şi, pe de altă parte, după votul favorabil acestor forţe la alegerile locale din noiembrie. Coaliţia naţionalistă CiU şi-a păstrat atunci majoritatea, cu toate că a pierdut cîteva locuri în legislativul catalan. Marea supriză a reprezentat-o stînga separatistă, ERC, care a înregistrat un rezultat peste aşteptări.

Rezultatul acestor alegeri, considerat drept o legitimare a mişcării separatiste catalane, este amintit şi în declaraţia de independenţă a celor doi aliaţi politici. Votul din noiembrie, susţin autorii documentului, "iniţiază procesul pentru constituirea Cataloniei ca stat nou".

Criza economică din Spania a intensificat curentul separatist din Catalonia, cea mai bogată regiune, care a fost obligată să doneze din veniturile sale altor regiuni mai sărace, notează sursa.

Cuvinte cheie:

independenta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1963
Populația:
11100 locuitori

Dnestrovsc este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Orașul se află la o distanță de 40 km de municipiul Tiraspol și la 111 km de Chișinău. Populația orașului constituia 11100 locuitori în anul 2010. Orașul Dnestrovsc a fost întemeiat în anul 1963.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.