17 martie 2013, 12:39 Caleidoscop views 6174
17 martie 2013, 12:39 Caleidoscop views 6174

Monedă chinezească veche de 600 de ani, descoperită în Kenya


Foto: agerpres.ro

O monedă chinezească veche de 600 de ani a fost descoperită recent pe o insulă din apropierea coastei kenyene şi ar putea demonstra faptul că exploratorul chinez Zheng He - un Columb al Orientului - a ajuns pînă în aceste părţi ale Africii de Est, conform Live Science.com.

"Această descoperire este foarte importantă. Ştim faptul că Africa a fost mereu conectată la restul lumii, dar descoperirea acestei monede deschide o discuţie despre relaţiile dintre China şi popoarele din jurul bazinului Oceanului Indian", conform unui comunicat dat publicităţii de arheologul Chapurukha M. Kusimba de la Field Museum din Chicago.

Moneda din cupru şi argint este găurită pe mijloc, probabil pentru a fi purtată pe un lanţ. Ea a fost descoperită încă din prima zi de excavaţii pe un sit din Manda, o insulă din apropierea coastei kenyene, aflată la aproximativ 320 de kilometri nord-est de Mombasa.

Această monedă a fost bătută între anii 1403 şi 1425 şi poartă numele împăratului Yongle, conducătorul Dinastiei Ming.

În perioada în care a fost bătută această monedă, insula Manda se apropia aproape de sfîrşitul perioadei de înflorire a comerţului şi schimburilor comerciale. În 1430 această insulă a fost părăsită, rămînînd nelocuită şi în prezent.

Arheologul Kusimba este de părere că această monedă poate reprezenta dovada că insula a fost vizitată de Zheng He, un eunuc de la curtea imperială care a devenit comandant al flotei imperiale. Împăratul Yongle l-a trimis pe Zheng He în cîteva călătorii ambiţioase pe mare, pentru a explora ţărmurile din jurul Oceanului Indian şi pentru a extinde influenţa politică a Chinei şi relaţiile sale comerciale.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1577
Populația:
2776 locuitori

Teţcani este un sat şi comună din raionul Briceni. Teţcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Teţcani se află la o distanță de 27 km de oraşul Briceni şi la 260 km de  Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2776 de oameni. Prima atestare documentară a satului Teţcani datează din anul 1577.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.