02 aprilie 2014, 12:07 Caleidoscop views 18215
02 aprilie 2014, 12:07 Caleidoscop views 18215

Europa este amenințată de mari inundații

Spre sfîrșitul secolului furtunile puternice vor lovi coasta de Vest a Europei! De obicei, uraganele se formează în vestul părții tropicale a Oceanului Atlantic și se îndreaptă spre nord-vest, în direcția Statelor Unite. Dar, din cînd în cînd ajung și la țărmul european.

Reyndert Harsma de la Institutul Meteorologic al Țărilor de Jos si colegii săi au efectuat o simulare a situației cu uraganele din perioada anilor 2094-2098, presupunînd o creștere moderată a emisiilor de gaze cu efect de seră în viitor.

S-a dovedit că uraganele se vor forma un pic mai departe la est de tropicele Oceanului Atlantic, deoarece în această regiune se va încălzi destul de mult, pentru ca acolo să apară condițiile necesare pentru formarea furtunilor. Ca urmare, multe dintre ele nu vor lovi Statele Unite ci Europa de Vest. Trebuie remarcat faptul că, părăsind zona tropicală, furtunile vor pierde din putere, dar vor recîștiga forțe, ajungînd în zonele mai reci. Ele vor fi niște hibrizi ale furtunilor de iarnă și uraganelor.

Dacă să credem prognozelor, numărul mediu anual de uragane în Golful Biscaya, va crește de la unu la șase.

Studiul este publicat în revista Geophysical Research Letters.

Cuvinte cheie:

Europa , apa , natura , cataclism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
1302 locuitori

Dărcăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mălcăuţi, Dărcăuţi și Dărcăuţii Noi. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1302 oameni. Satul Darcăuți a fost menționat documentar în anul 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.