15 aprilie 2013, 10:18 Caleidoscop views 3972
15 aprilie 2013, 10:18 Caleidoscop views 3972

Cel mai mare telescop din lume va fi construit pe un vulcan din Hawaii

În vîrful vulcanului inactiv Mauna Kea din Hawaii (SUA) va fi construit cel mai mare telescop din lume, conform unei decizii adoptate sîmbătă de administraţia statului Hawaii, transmite AP.

Noul sistem optic prevede construcţia unui observator pe Mauna Kea, unul din cei cinci vulcani care formează insula Hawaii. Telescopul va ajuta oamenii de ştiinţă să observe obiecte din Univers care se află la o distanţă de 13 miliarde de ani lumină de Pămînt.

Costul telescopului, conform calculelor preliminare, se ridică la un miliard de dolari, iar finanţarea proiectului va fi realizată de universităţi din SUA, Canada, China, India şi Japonia.

Oglinda gigant din interiorul dispozitivului, cu un diametru mai mare de 30 de metri, va fi montată din 492 de segmente.

Vulcanul Mauna Kea se află departe de marile oraşe, iar prin intermediul acestui observator astronomii vor putea efectua observaţii atît în spectru vizibil (spectru optic), cît şi în infraroşu.

Triburile locale se opun însă amplasării telescopului pe vîrful Mauna Kea, motivînd că activităţile de construcţie a observatorului ar putea să tulbure spiritele vulcanului.

Cuvinte cheie:

tehnologie , stiinta , vulcan

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1466
Populaţia:
781 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 1.40 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.31 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Horoişte şi Horodişte. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 36 km de oraşul Rezina şi la 85 km de Chișinău.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.