15 april 2013, 10:18 Kaleidoscope views 3995
15 april 2013, 10:18 Kaleidoscope views 3995

Cel mai mare telescop din lume va fi construit pe un vulcan din Hawaii

În vîrful vulcanului inactiv Mauna Kea din Hawaii (SUA) va fi construit cel mai mare telescop din lume, conform unei decizii adoptate sîmbătă de administraţia statului Hawaii, transmite AP.

Noul sistem optic prevede construcţia unui observator pe Mauna Kea, unul din cei cinci vulcani care formează insula Hawaii. Telescopul va ajuta oamenii de ştiinţă să observe obiecte din Univers care se află la o distanţă de 13 miliarde de ani lumină de Pămînt.

Costul telescopului, conform calculelor preliminare, se ridică la un miliard de dolari, iar finanţarea proiectului va fi realizată de universităţi din SUA, Canada, China, India şi Japonia.

Oglinda gigant din interiorul dispozitivului, cu un diametru mai mare de 30 de metri, va fi montată din 492 de segmente.

Vulcanul Mauna Kea se află departe de marile oraşe, iar prin intermediul acestui observator astronomii vor putea efectua observaţii atît în spectru vizibil (spectru optic), cît şi în infraroşu.

Triburile locale se opun însă amplasării telescopului pe vîrful Mauna Kea, motivînd că activităţile de construcţie a observatorului ar putea să tulbure spiritele vulcanului.

Keywords:

tehnologie , stiinta , vulcan

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
204 locuitori

Clişcăuţi este un sat din cadrul comunei Hincăuţi, raionul Edineţ. Satul Clişcăuţi se află într-o regiune de coline de cîmpie, la o distanţă de 18 km de oraşul Edineţ şi la 228 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 204 locuitori. Satul Clișcăuți a fost întemeiat în anul 1905.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.