28 ianuarie 2016, 14:16 Sănătate views 5640
Noi teste medicale, obligatorii pentru gravide
28 ianuarie 2016, 14:16 Sănătate views 5640

Noi teste medicale, obligatorii pentru gravide

Medicii vor putea depista mult mai devreme afecţiunile gravidei şi ale fătului. Aceasta va fi posibil datorită noilor teste medicale, care vor deveni obligatorii pentru femeile însărcinate.

Măsurile au fost aprobate de către Ministerul Sănătăţii şi vor fi aplicate din luna februarie. În urma modificărilor, viitoarele mame vor efectua 14 teste şi nu 11 cât există în prezent.

Medicii au depistat în urina acestei gravide un nivel înalt de glucoză. S-a întâmplat în a treia lună de sarcină, când exista riscul ca fătul să fie afectat. Din fericire, doctorii au intervenit la timp.

În prezent, gravidele nu fac testul de stabilire a nivelului de glucoză în sânge. Acesta va deveni însă obligatoriu, iar ca urmare diabetul la bebeluşi va putea fi evitat.

"Pot fi afectate organele interne ale fătului, de exemplu ficatul. Se poate acumula şi lichid la făt. Fătul extras la timp are şanse de a supravieţui", a declarat directorul interimar al Institutului Mamei şi Copilului, Marin Rotaru.

Suplimentar, gravidele vor face investigaţii biochimice şi mai multe analize de urină. Astfel, vor fi depistate malformaţiile congenitale ale fătului şi stările hipertensive ale femeilor însărcinate, care pot provoca naşteri premature.

În premieră, gravidele vor avea dreptul să-şi aleagă şi medicul ginecolog. Vitoarele mame vor putea apela, gratuit, la orice specialist din instituţiile medicale publice din localitate.

"Este necesar de consimţământul acestuia în cazul în care naşterea se declanşează atunci când nu este de gardă sau nu este în orele sale de serviciu. Şi atunci absolut legal şi oficial medicul se poate apropia şi primi naşterea", a spus ministrul Sănătății, Ruxandra Glavan.

Potrivit statisticilor, 12 din 1.000 de copii se nasc cu patologii grave.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

analize , sarcină , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
5054 locuitori

Cişmichioi este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Cişmichioi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 108 km de municipiul Comrat și la 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5054 de oameni. Satul Cişmichioi a fost întemeiat în anul 1809.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.