28 january 2016, 14:16 Health views 5670
Noi teste medicale, obligatorii pentru gravide
28 january 2016, 14:16 Health views 5670

Noi teste medicale, obligatorii pentru gravide

Medicii vor putea depista mult mai devreme afecţiunile gravidei şi ale fătului. Aceasta va fi posibil datorită noilor teste medicale, care vor deveni obligatorii pentru femeile însărcinate.

Măsurile au fost aprobate de către Ministerul Sănătăţii şi vor fi aplicate din luna februarie. În urma modificărilor, viitoarele mame vor efectua 14 teste şi nu 11 cât există în prezent.

Medicii au depistat în urina acestei gravide un nivel înalt de glucoză. S-a întâmplat în a treia lună de sarcină, când exista riscul ca fătul să fie afectat. Din fericire, doctorii au intervenit la timp.

În prezent, gravidele nu fac testul de stabilire a nivelului de glucoză în sânge. Acesta va deveni însă obligatoriu, iar ca urmare diabetul la bebeluşi va putea fi evitat.

"Pot fi afectate organele interne ale fătului, de exemplu ficatul. Se poate acumula şi lichid la făt. Fătul extras la timp are şanse de a supravieţui", a declarat directorul interimar al Institutului Mamei şi Copilului, Marin Rotaru.

Suplimentar, gravidele vor face investigaţii biochimice şi mai multe analize de urină. Astfel, vor fi depistate malformaţiile congenitale ale fătului şi stările hipertensive ale femeilor însărcinate, care pot provoca naşteri premature.

În premieră, gravidele vor avea dreptul să-şi aleagă şi medicul ginecolog. Vitoarele mame vor putea apela, gratuit, la orice specialist din instituţiile medicale publice din localitate.

"Este necesar de consimţământul acestuia în cazul în care naşterea se declanşează atunci când nu este de gardă sau nu este în orele sale de serviciu. Şi atunci absolut legal şi oficial medicul se poate apropia şi primi naşterea", a spus ministrul Sănătății, Ruxandra Glavan.

Potrivit statisticilor, 12 din 1.000 de copii se nasc cu patologii grave.

Source: www.publika.md

Keywords:

analize , sarcină , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1909
Populația:
6700 locuitori

Ştefan Vodă este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ştefan Vodă. Amplasat în partea de sud-est a republicii, oraşul Ştefan Vodă este situat la o distanţă de 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6700 locuitori. Istoria localităţii începe cu anul 1909, odată cu întemeierea coloniei germane Kizil.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.