13 februarie 2016, 14:00 Sănătate views 6999
Мoldovenii se adresează tîrziu la medic
13 februarie 2016, 14:00 Sănătate views 6999

Мoldovenii se adresează tîrziu la medic

Majoritatea moldovenilor, care riscă să facă infarcte sau accidente vasculare cerebrale, nu beneficiază la timp de consiliere şi terapii profilactice.

Autorităţile din domeniul sănătăţii au constatat că adresarea tardivă la medic, dar şi accesul limitat la echipamentele medicale performante de diagnostic sunt principalele cauze ale acestui fenomen.

În următorii patru ani, autorităţile îşi propun să prevină producerea accidentelor vasculare cerebrale şi a atacurilor de cord în cel puţin 50 la sută din cazuri.

Tot în această perioadă, urmează să fie supuse diagnosticării precoce 80 la sută dintre persoanele cu boli netransmisibile.

Medicii susţin însă că misiunea este destul de dificilă, deoarece mulţi oameni ignoră examenele profilactice.

"Dacă în oraşe sunt centre de diagnostic unde sunt aparate performnate la nivel de raion acest echipament nu este şi nici nu sunt specialişti", a spus Nelea Tabuncic, şef de secţie Centrul Naţional de Sănătate Publică.

Cel mai des, adresarea tardivă la medic are consecinţe grave pentru persoanele cu afecţiuni cardiovasculare. Este şi cazul acestei femei, care suferă de hipertensiune de aproape trei decenii.

Pacienta recunoaşte că a cerut ajutorul medicilor prea târziu: "A trebuit să fiu mai răbdătoare, să nu fiu nervoasă şi să nu pui tot la inimă".

Iar această pacientă a suferit un atac vascular cerebral. Medicii spun că situaţia putea fi evitată dacă femeia ar fi urmat tratamente împotriva hipertensiunii şi obezităţii, boli de care suferă de mai mulţi ani.

"Mulţi cunosc că au hipertensiune, că au diabet dar au o atitudine neglijentă. Medicamentele sunt scumpe sau trebuie de stat în rând la medicul de familie şi neglijează aceşti factori", a declarat Eremei Zota, medic la Institutul Medicină de Urgenţă.

Potrivit statisticilor, peste 80 la sută dintre bolnavii din ţara noastră au afecţiuni netransmisibile. Cei mai mulţi, peste 56%, suferă de boli cardiovasculare.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

medic , moldovenii , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1533
Populația:
1309 locuitori

Vărzăreştii Noi este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Vărzăreştii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Călărași și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1309 oameni. Satul Vărzăreştii Noi a fost menționat documentar în anul 1533.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.