15 februarie 2016, 15:47 Sănătate views 7157
Numărul de transplanturi în R. Moldova este în scădere
15 februarie 2016, 15:47 Sănătate views 7157

Numărul de transplanturi în R. Moldova este în scădere

118 moldoveni stau în rând după un ficat, un rinichi sau o inimă nouă. Viaţa lor ar putea fi salvată însă dacă oamenii ar accepta să doneze organele rudelor aflate în moarte cerebrală. Statistica arată însă că generozitatea moldovenilor se opreşte aici. Numărul de transplanturi hepatice şi renale este în scădere în Republica Moldova.

Cu zece ani în urmă, Mariana Baranov a fost supusă unui transplant de ficat în Italia, atunci când în Moldova intervenţiile de acest fel erau sistate. După operaţie, şi ea, şi viaţa ei s-au schimbat radical. Acum, femeia are doi copii şi planuri măreţe pentru viitor - este hotărâtă să studieze medicina.

Anual, sute de moldoveni mor în aşteptarea unui organ. Din păcate însă, la noi în ţară se fac mai puţine transplanturi decât s-ar putea. Şi asta pentru că rudele pacienţilor care sunt în moarte cerebrală refuză să le doneze organele pentru a salva alte vieţi.

„Din păcate, în 2015 au fost efectuate numai patru operaţii de transplant de ficat. Transplanturile renale nu s-au desfăşurat în măsura în care ne-am aşteptat. În general, 2015 a fost un an mai de cumpănă", afirmă Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant.

Moldova a intrat cu dreptul în anul 2016, doar în luna ianuarie fiind realizate cinci transplanturi de rinichi.

Anatol Oprea a fost dependent de dializă aproape nouă ani. Pentru fiecare procedură, el era nevoit să străbată câte 30 de km de trei ori pe săptămână. Acum, are o nouă șansă la viață. Vecinul său de cameră este un tânăr de 22 de ani și trăieşte două vieţi - pe a sa, şi pe cea a rinichiului pe care l-a primit de la tatăl său.

În fiecare secundă, 70 de persoane aşteaptă ca cineva să îi sune şi să le spună că s-a găsit un organ compatibil pentru ei.

De ce pe lista naţională a donatorilor nu figurează niciun nume, este un alt mare semn de întrebare, la care nu pot răspunde nici clericii, care încurajează intervenţiile de acest gen. „Biserica nu poate neglija suferinţa ca o realitate a vieţii. Acest fenomen este o formă nouă de manifestare a dragostei jertfelnice faţă de aproapele, şi în acest sens, încurajăm acest nou domeniu care să fie spre binele omului", spune Octavian Moșin, preot.

În Programul naţional de transplant pentru acest an sunt prevăzute 30 de transplanturi de rinichi, 15 de ficat şi opt de inimă. În prezent, în Moldova sunt 16 instituţii autorizate în prelevarea şi transplantul de organe. Toate acestea sunt localizate însă în municipiul Chişinău. Autorităţile îşi propun ca în următorii ani să extindă serviciul în mai multe regiuni ale ţării.

Anual, Agenţia de Transplant lansează campania de informare prin care-şi propune să schimbe atitudinea moldovenilor faţă de donarea de organe.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

organ , sanatate , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1680
Populația:
1444 locuitori

Coşerniţa este un sat şi comună din raionul Criuleni. Coşerniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Criuleni și la 26 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1444 de oameni. Satul Coșernița a fost menționat documentar în anul 1680.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.