24 februarie 2016, 16:48 Sănătate views 6568
Se schimbă modalitatea de obţinere a insulinei
24 februarie 2016, 16:48 Sănătate views 6568

Se schimbă modalitatea de obţinere a insulinei

Începând din luna martie, persoanele care suferă de diabet zaharat sau diabet insipid vor avea acces direct la insulină şi vasopresină. Astfel, pacienţi diagnosticaţi cu diabet insipid, nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze la Spitalului Clinic Republican pentru a beneficia de aceste medicamente.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, pacienţii care suferă de diabet se vor adresa la medicul de familie de la locul de trai. La rândul său, medicul, după coordonare cu Comisia mixtă teritorială, va elibera reţeta pacientului. În baza acesteia, persoana va putea lua, gratuit, preparatul de la filiala Secţiei asistenţă farmaceutică din cadrul Centrului de Sănătate din raion sau de la centrele medicilor de familie.

Excepţie în acest caz fac pacienţii diagnosticaţi în stare incipientă. Aceştia vor fi trimişi doar pentru consultaţia primară la Spitatlului Clinic Republican. Aici se va stabili conduita tratamentului, preparatul, doza şi regimul de administrare recomandate pacientului.

Ministerul Sănătăţii a introdus această reglementare pentru a reduce morbiditatea, şi numărul persoanelor care luptă cu o dizabilitate. De asemenea, în acest mod, ministerul îşi propune să combată mortalitatea cauzată de aceste maladii, precum şi a complicaţiilor acestora.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

diabet , insulina , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
877 locuitori

Dolinnoe este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dolinnoe, Valea Satului și Valea Coloniţei. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Criuleni și la 10 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 877 de oameni. Satul Dolinnoe a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.