09 martie 2016, 10:59 Sănătate views 6557
Câți moldoveni merg regulat la dentist
09 martie 2016, 10:59 Sănătate views 6557

Câți moldoveni merg regulat la dentist

Moldovenii continuă să-şi neglijeze dantura. Datele Ministerului Sănătăţii arată că, anul trecut, numărul vizitelor la stomatolog a fost de aproape un milion 100.000 sau cu cinci procente în scădere în comparaţie cu anul 2014. Specialiştii susţin că cei mai mulţi moldoveni merg la dentist doar în situaţii de urgenţă.

În 2015, numărul vizitelor la stomatologii din ţară a scăzut cu 50.000. Potrivit statisticilor, cea mai gravă situaţie este în sudul şi centrul Moldovei. În raionul Hânceşti doar trei la sută dintre oameni merg la stomatolog.

Iar în Leova doar cinci procente dintre cetăţeni sunt îngrijoraţi de sănătatea danturii lor. Aceeaşi situaţie se atestă şi în raionul Vulcăneşti din Găgăuzia.

Pe de altă parte, fiecare al cincilea locuitor din raionul Edineţ merge la stomatolog pentru un control de rutină, iar în Capitală şi în raionul Cimişlia, puţin peste 18 procente dintre oameni vizitează cabinetele dentiştilor.

Stomatologii spun că moldovenii păşesc pragul clinicilor doar în situaţii de urgenţă când au deja dureri insuportabile. Acest lucru se întâmplă din cauza sărăciei, dar şi din cauza faptului că sănătatea danturii nu este o prioritate.

Datele statistice arată că doar 13 la sută dintre moldovenii care ajung la dentist vin pentru un control profilactic.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

dentist , stomatolog , statistica

Comentarii

 (1)
  • #1 PDN Răspunde Citează selecţia
    Цены сумашедшие, 50% частных стоматологов если не больше катаются на таких шедевров авто техники как будто Короли а не медики.....
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1890
Populația:
803 locuitori

Mihailovca este un sat din cadrul comunei Prepeliţa, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Sîngerei și la 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituia 803 oameni. Satul Mihailovca a fost menționat documentar în anul 1890.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.